Social

Atacul de la Aeroport// Șeful Poliției de Frontieră este bănuit de neglijență în serviciu

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, este bănuit de neglijență în serviciu în dosarul atacului armat de la Aeroport. Anunțul a fost făcut chiar Rosian Vasiloi pe pagina sa de Facebook, care a subliniat că Procuratura Generală nu a considerat necesară suspendarea sa provizorie din funcție.

„Am considerat corect și în interesul transparenței să informez imediat Ministrul Afacerilor Interne despre atribuirea calității procesuale de bănuit în cadrul unei cauze penale. În calitate de conducător al instituției și având demnitatea de ofițer, cred cu tărie că este esențial să contribui ca organul de urmărire penală să colecteze toate probele și să efectueze urmărirea penală, pentru a clarifica toate circumstanțele cauzei penale și acuzațiile aduse. De aceea, în semn de respect față de instituția pe care o conduc și față de cetățenii Republicii Moldova, voi prezenta un raport și voi solicita acordarea unui concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile”, a scris Rosian Vasiloi pe pagina sa de Facebook.

Ordonanța în care Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, ce vizează evenimentele tragice ce au avut loc la data de 30 iunie a fost emisă pe 15 septembrie, curent, de Procurorul cu misiuni speciale de la Procuratura Generală. Informația a confirmat pentru Radio Moldova purtătoarea de cuvânt a instituției, Violina Moraru.

„Confirmăm recunoașterea și audierea în calitate de bănuit a persoanei nominalizate în cadrul cauzei penale intentate potrivit elementelor constitutive ale componenței infracțiunii de neglijență în serviciu”, a declarat Violina Moraru.

Amintim că pe 30 iunie, un cetățean străin, care a primit refuz de intrare în Republica Moldova, a împușcat mortal doi angajați ai structurilor de forță: un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară. Agresorul a fost un cetățean din Tadjikistan de 43 de ani, care a murit și el câteva zile mai târziu la spital, după mai multe răni primite în urma schimburilor de focuri cu forțele de ordine. Ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național, pentru comemorarea celor două victime.

La scurt timp după atacul armat Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne de atunci, a demisionat din funcție, deși mai mulți politicieni, persoane din societatea civilă cer demisia actualului șef al Poliției de Frontieră.

În legătură cu acest caz autoritățile au anunțat că au deschis o anchetă de serviciu, a cărei rezultate urmau să fie făcute publice până la sfârșitul lunii iulie, însă au fost prezentate abia la începutul lunii septembrie.

Astfel, nouă angajați ai sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău au fost sancționați ca urmare a anchetei de serviciu în cazul atacului armat, a anunțat atunci ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Totodată, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, s-a ales cu o mustrare aspră, iar secretarul de stat responsabil de elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică a fost demis.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult