Social

Anul viitor vor fi făcute modificări la Legea gospodăriilor țărănești, anunță ministrul Agriculturii

În anul 2023 ar urma să fie votată o lege specială care să ajusteze activitatea în agricultură, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Potrivit oficialului, legea, în redacția actuală este neclară.

„Astăzi Republica Moldova din punct de vedere a dezvoltării a bazei legale de funcționare în agricultură, chiar dacă în calendar suntem în 2022, noi suntem în 1991. Deci, în 2023 va fi o lege specială, o modificare la legea gospodăriilor țărănești în care noi vom începe să facem regulă și ordine în tot ce privește activitatea în agricultură. Lipsa de claritate în modul de organizare din punct de vedere juridic al pieței agricole duce la faptul că măsurile de subvenționare și de susținere din partea statului sunt neclare. Orice investitor ce ar vrea să vină în Republica Moldova și ar vrea să facă activitate economică nu înțelege unde se amplasează”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, directoarea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Cosalîc, a precizat în emisie la postul public de radio că în acest an, agenția a valorificat cel mai mare buget orientat spre dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural a valorificat peste 1,7 miliarde de lei în acest an. Cele mai multe surse financiare au fost orientate către producătorii agricoli, dar și pentru autoritățile publice locale. Banii valorificați în acest an sunt în exclusivitate surse financiare din bugetul de stat, a precizat directoarea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

„În anul 2022 am văzut o creștere a proiectelor investiționale în domeniul procesării și dezvoltării producției agricole. Circa 25% din solicitări au fost anume orientate spre modernizarea domeniului de procesare. Continuă să persiste interesul producătorilor pentru tehnic și utilajul agricol. Peste 20 din sursele financiare se orientează anume în acest domeniu. În acest an un interes foarte sporit a fost către domeniul zootehnic. Noi nu am avut o astfel de creștere niciodată. Vorbim de 275 de milioane de lei orientate doar prin mecanismul post investițional. Plus 150 de milioane de lei pentru cap de animal”, a precizat Diana Cosalîc.

În anul 2023, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural va constitui 1,5 miliarde de lei. Șefa de la AIPA a ținut să precizeze că la începutul acestui an, agenția administra aceeași sumă, însă pe parcurs a fost majorată și a depășit 1,7 miliarde de lei.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult