Dacian Cioloș, declarații privind lansarea negocierilor de aderare a R. Moldova la blocul comunitar: „Mă aștept ca raportul UE să fie unul pozitiv”
Republica Moldova a îndeplinit o bună parte din recomandările Comisiei Europene propuse odată cu acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat într-un interviu pentru Compania „Teleradio- Moldova” europarlamentarul Dacian Cioloș. Deși până la semnarea tratatului de aderare mai sunt încă multe lucruri de realizat, totuși, spune oficialul, raportul prezentat de Republica Moldova privind realizarea reformelor necesare, ar putea fi evaluat pozitiv.
„Mă aștept ca raportul Uniunii Europene să fie unul pozitiv, cu siguranță Ursula Von der Leyen (n.red președinta Comisie Europene) va testa deschiderea statelor membre pentru a începe sau nu negocierile de aderare la Consiliul European și semnalele care vor veni de la statele membre se vor regăsi, cel mai probabil, și în narativul pe care Comisia Europeană îl va folosi în raport. Ține până la urmă de o decizie politică, în care toate statele membre își asumă să înceapă negocierile de aderare sau nu” .
Dacian Cioloș s-a referit și la reformele interne ale Uniunii Europene, menționând că dacă acestea vor fi realizate cu succes, atunci țara noastră ar putea deveni membră cu drepturi depline al blocului comunitar în aproximativ zece ani.
„Republica Moldova și Ucraina au posibilitatea să adere treptat la Uniunea Europeană și cred că așa trebuie văzute lucrurile pe măsură ce aceste țări, în urma negocierilor și reformelor pe care le fac sunt pregătite pe un anumit capitol și poate să fie integrate. Până la semnarea tratatului de aderare și până la integrarea politică sunt multe lucruri care pot fi făcute pentru că apropierea de Uniunea Europeană să fie simțită de cetățeni. Dacă UE este capabilă să facă și aceste reforme în următorii 3-4 ani, atunci un deceniu e rezonabil. Dacă nu-i capabilă UE să facă acest efort și această reformă și este prematur să vorbim despre o cifră”.
Precizăm că, evaluarea progreselor în implementarea reformelor, precum și oportunitățile de aprofundare a cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în diverse domenii sunt discutate în aceste zile la Bruxelles de premierul Dorin Recean cu mai mulți oficiali europeni.
Amintim că Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit statutul de țară candidată pentru aderare în iunie 2022. Pentru începerea negocierilor propriu-zise de aderare la blocul comunitar, țara noastră trebuie să îndeplinească 9 condiționalități formulate de Comisia Europeană. Acestea se referă la reforma justiției, lupta împotriva corupției și a crimei organizate, precum și la fortificarea capacităților administrative de aderare la Uniunea Europeană.
La începutul lunii noiembrie curent, Comisia Europeană va prezenta raportul anual cu privire la extindere, inclusiv va evalua progresele Republicii Moldova în calitate de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Într-o vizită efectuată recent la Chișinău, Ursula Von der Leyen a declarat că Republica Moldova a demonstrat în ultima lună că este determinată și avansează rapid pe calea reformării și apropierii de Uniunea Europeană.
„Cei care într-adevăr muncesc din greu pot să adere mai devreme”, a notat șefa Comisiei Europene.
La rândul său, președinta țării a spus că, „în ciuda dificultăților, există o certitudine: într-o bună zi, nu prea departe, vom adera la marea familie europeană”.
Șefa Comisiei Europene a accentuat că solidaritatea UE cu R. Moldova este de neclintit și a afirmat că blocul comunitar a acordat, din anul 2021, țării noastre peste 1 miliard de euro.