Social

Ziua Națională a Radioului // Vlad Țurcanu: Este o restabilire a adevărului

Ziua Națională a Radioului va fi marcată, începând cu acest an, la 1 noiembrie, potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de Guvern. Inițiativa aparține Companiei Teleradio-Moldova, care restabilește în felul acesta un adevăr istoric confirmat de specialiști. Până în prezent apariția radioului în actualul teritoriu al Republicii Moldova era legată de înființarea la Tiraspol, în stânga Nistrului, a unui post sovietic de propagandă, în 1930. În realitate, primele semnale radio în Basarabia au răsunat odată cu crearea radioului național al României, la 1 noiembrie 1928, doi ani mai devreme.

„Alo, alo, aici Radio București!” a fost primul semnal al postului de radio din București, instituție care ulterior s-a extins și a format Radio Basarabia, care a difuzat de la Chișinău.

Instituirea Sărbătorii „Ziua Națională a Radioului” derivă din recunoașterea rolului determinant al radioului în istoria și dezvoltarea Republicii Moldova, fiind și un prilej de sărbătoare națională pentru toți cei care s-au pus în slujba transmiterii valorilor pe calea undelor, se arată în nota de fundamentare a hotărârii Guvernului. Și premierul Dorin Recean a vorbit despre importanța radioului pentru societate.

„În situațiile cele mai dificile, inclusiv în calamități naturale, singurul lucru ce ne rămâne sunt undele radio tradiționale care se utilizează”.

Declararea datei de 1 noiembrie drept Ziua Națională a Radioului reprezintă o restabilire a adevărului, susține directorul general al Companiei Teleradio Moldova, Vlad Țurcanu.

„A trebuit să fie restabilită o situație care în trecut nu corespundea adevărului. Faptele istorice arată că, pentru prima dată un semnal radio în acest teritoriu care astăzi este Republica Moldova, în trecut Basarabia, s-a făcut la data de 1 noiembrie 1928, iar noi am sărbătorit aici, la Radioul Național, Ziua Radioului ca fiind pe 30 octombrie, dată care se trăgea sau, mai bine zis, avea ca punct de plecare, o emisie de la Radio Tiraspol, într-un teritoriu care aparținea la acea vreme Uniunii Sovietice”.

Precizăm că, pentru teritoriul dintre Prut și Nistru, administrația română a creat postul Radio Basarabia, a cărui infrastructură a fost preluată de sovietici, după ocuparea Basarabiei în 1940. Un an mai târziu, când s-a retras de pe acest teritoriu, administrația sovietică a dinamitat emițătorul. Declararea Zilei Radioului Național pe data de 1 noiembrie poate fi considerată un act reparatoriu, o disociere de la propaganda sovietică și marchează cu adevărat începuturile radiodifuziunii în Republica Moldova.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult