Electorala

Corupția în timpul scrutinului electoral are consecințe grave,opinii

Consecințele corupției în timpul scrutinelor sunt grave, mai ales pe termen lung. Acest flagel se manifestă nu doar prin așa-numita cumpărare a voturilor sau finanțare ilicită a partidelor politice, dar și prin promisiunile neacoperite făcute alegătorilor. Aceste opinii au fost expuse la dezbaterea publică „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, organizată de Agenția de presă IPN.

Corupția în timpul alegerilor, inclusiv al celor locale, se manifestă sub diverse forme. Acest fenomen nu întotdeauna este tangibil, de aceea cetățenii cad pradă promisiunilor electorale, care sunt parte a corupției, susține șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie, Nicolae Panfil.

„Nu este vorba doar de a da și de a lua, dar este cu consecință pe termen lung și mult mai grav. În contextul alegerilor locale acest fenomen este mult mai greu de palpat, nu avem mari succese în partea de combatere a corupției electorale, dacă fenomenul rămâne nepedepsit, cetățenii își fac o impresie”, a declarat Nicolae Panfil.

La nivel local, corupția electorală este mai evidentă, deoarece promisiunile vizează lucruri concrete, a precizat expertul Congresului Autorităților Locale din Moldova, Igor Cristal.

„Promisiunile sunt mai aproape de percepțiile oamenilor de a trăi mai bine și dacă i se promite că va trăi mai bine în viitorul apropiat, având această promisiune trebuie să-i dăm o șansă. În principiu se poate aprecia ca fiind o presiune asupra alegătorului”, a menționat Igor Cristal.

Amintim că, în scrutinul din 5 noiembrie vor fi aleși 898 de primari. În cursa electorală au fost înregistrați peste 3 900 de candidați.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult