Politic

Alexandr Stoianoglo a atacat în instanță decretul prezidențial de destituire. Vasile Grădinaru: Concursul va continua, iar fostul procuror general poate depune dosarul de participare

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a contestat în instanță decretul semnat de președinta Maia Sandu prin care a fost eliberat din funcție. Experții menționează că procedura de repunere în funcție este posibilă în cazul obținerii unui câștig de cauză, pe acest dosar. Concursul pentru selectarea unui nou procuror general demarat de Consiliul Superior al Procurorilor va continua, susțin autoritățile.

Alexandr Stoianoglo a contestat decretul prezidențial, prin care acesta a fost eliberat din funcție, la Judecătoria Chișinău, pe 30 octombrie. Despre intenția de a ataca în judecată Alexandr Stoianoglo a anunțat într-o conferință de presă, după pronunțarea deciziei CEDO, în favoarea sa. Curtea a constatat că reclamantului nu i-a fost acordată nicio formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea, obligând Republica Moldova să-i achite despăgubiri de 3600 de euro.

Recent, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat lansarea concursului pentru funcția de procuror general și a stabilit termenul limită de depunere a dosarelor până în data de 22 noiembrie. Desfășurarea concursului va continua, a afirmat pentru Radio Moldova membrul Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Vasile Grădinaru.

„Dl Stoianoglo are dreptul constituțional de contesta orice act, inclusiv în acest caz, dacă este vizat. CSP deja a lansat concursul. Dumnealui poate să depună dosarul ca să participe la concurs, dacă, crede că este eligibil și poate participa la acest concurs, însă concursul se va desfășura în continuare, va fi numit un nou procuror general și respectiv acesta va fi procurorul general. Chiar dacă dumnealui are dreptul de a depune dosarul de participare, totuși temei, de jure și de facto nu prea are, pentru că dânsul a fost evaluat „nesatisfăcător” și în baza acestei evaluări a și fost destituit”, a precizat deputatul.

Repunerea în funcție este posibilă după exercitarea căilor legale de atac, a afirmat pentru postul nostru de radio expertul Promolex, Vadim Vieru.

**„Este un dosar administrativ și trebuie să fie epuizate toate căile legale”, **a precizat expertul.

Instituția prezidențială nu a comentat deocamdată decizia fostului procuror general.
Alexandr Stoianoglo, numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, a fost reținut doi ani mai târziu, fiind cercetat în mai multe dosare, iar ulterior, suspendat din funcție.

Fostul Procuror General Alexandr Stoianoglo este acuzat de fals în declarații, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și abuz în serviciu pentru că l-ar fi ajutat pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon să fie eliberat din detenție.

La 26 septembrie, președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție, iar Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat lansarea unui nou concurs pentru funcția de procuror general.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult