Siegfried Mureșan: UE trebuie să sprijine autoritățile proeuropene de la Chișinău pentru a contracara influența Rusiei
Uniunea Europeană trebuie să sprijine în continuare autoritățile proeuropene de la Chișinău, atât financiar, cât și tehnic, și să le ofere moldovenilor o perspectivă europeană clară prin începerea negocierilor de aderare la UE, a declarat pentru Agerpres președintele Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureșan, după rezultatele scrutinului din 5 noiembrie.
„Cu cât oamenii vor vedea mai clar că Uniunea Europeană este decisă să ajute pe termen lung Republica Moldova, că este deschisă calea spre aderare, cu atât capacitatea Rusiei de a manipula oamenii și a influența deciziile de la Chișinău va continua să scadă”* a afirmat eurodeputatul.
Cu cât Republica Moldova se apropie mai mult de Uniunea Europeană, cu atât Federația Rusă este mai agresivă în încercarea sa de a destabiliza situația politică din Republica Moldova și de a frâna parcursul european al țării, susține Siegfried Mureșan.
„Cu toate acestea, influența ei este din ce în ce mai mică. Motivul principal este că avem, la Chișinău, o președintă proeuropeană, un guvern proeuropean și un parlament proeuropean care au implementat reforme pe care oamenii le așteptau de ani de zile. Instituțiile statului au fost întărite, reformele din justiție avansează. Oligarhii sunt anchetați și condamnați, iar încercările de destabilizare a țării sunt demascate și sancționate, lucru pe care l-am văzut inclusiv acum, cu ocazia alegerilor locale”, a spus eurodeputatul.
În opinia sa, Rusia rămâne o amenințare la adresa securității Republicii Moldova, iar faptul că oligarhii sprijiniți de Federația Rusă au încercat din nou să destabilizeze situația din țară cu ocazia alegerilor locale reprezintă un motiv în plus pentru a spori sprijinul european pentru Republica Moldova.
„Acest lucru este în interesul fundamental al Uniunii Europene fiindcă siguranța noastră, în interiorul UE, depinde și de cât de sigură și stabilă va fi Moldova în următorii ani”, a subliniat el.
Amintim că pe 5 noiembrie, în țara noastră s-au desfășurat alegeri locale generale. Reprezentanții partidelor politice, inclusiv PAS, PSRM susțin că au obținut rezultate bune la alegeri.Potrivi portalului alegeri.md, cele mai multe mandate în consiliile locale de nivelul II le-a obținut cele două formațiuni urmate de alte partide politice.
La 19 noiembrie 2023 va fi organizat turul doi de scrutin în 265 de localități unde niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a acumulat majoritatea simplă a voturilor necesare pentru a fi declarat ales. Totodată, în opt circumscripții cu o prezență la urne sub pragul de validare vor fi organizate alegeri repetate, iar în alte două, unde nu au avut loc alegeri pentru funcția de primar, alegeri parțiale.
În restul 623 de localități primarul a fost ales din primul tur cu peste jumătate din voturile valabil exprimate.
Potrivit Misiunii de Observare a Alegerilor a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) alegerile locale din 5 noiembrie s-au desfășurat într-un context plin de provocări, dar într-un mod bine organizat, dar, în același timp, scrutinul electoral a fost marcat de unele decizii ale autorităților care au vizat excluderea din campanie a unui partid și închiderea unor posturi de televiziune.