Liderii europeni au salutat decizia Comisiei Europene de a recomanda începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la blocul comunitar
Potrivit oficialilor europeni, blocul comunitar va consolida în continuare securitatea în regiune. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că Ucraina și Republica Moldova sunt pe drumul cel bun spre deschiderea negocierilor de aderare. Șefa Legislativului European susține și recomandarea oficialilor europeni de a acorda statutul de candidat Georgiei și de a deschide discuțiile de aderare cu Bosnia și Herțegovina odată ce o parte din condiții au fost îndeplinite. Potrivit acesteia, o Uniune Europeană extinsă înseamnă un spațiu comunitar mai puternic.
Într-un mesaj video, șeful diplomației europene Josep Borrell a accentuat că Republica Moldova a depus „eforturi remarcabile” pentru a progresa pe calea de integrare europeană.
„Acest rezultat a fost posibil datorită muncii asidue a moldovenilor. Eforturile dumneavoastră au fost depuse în circumstanțe excepționale. Din cauza agresiunii ruse în Ucraina drumul European s-ar putea să nu fie scurt și cu siguranță vor exista provocări pe parcurs, dar sunt încrezător că le vom depăși împreună, vom continua să susținem rezistența și securitatea Republicii Moldova, deoarece Republica Moldova aparține Uniunii Europene și legile Uniunii Europene sunt în curs de desfășurare”.
Potrivit liderului de la București, Klaus Iohannis, Uniunea Europeană, la fel, ar trebui să fie pregătită să poată primi în componența sa Republica Moldova și Ucraina. Președintele României, a mai subliniat că mai este de lucru atât pentru oficialii de la Bruxelles, cât și pentru cei de la Chișinău.
Precizăm că România este principalul avocat în aspirațiile Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană. Experiența României este de referință pentru țara noastră în procesul de aliniere a legislației naționale la standardele Uniunii Europene.