Social

Moldovagaz se va adresa la ANRE și la Consiliul Concurenței să investigheze declarațiile unei companii private de furnizare a gazelor naturale

Compania Moldovagaz se va adresa la Agenția Națională de Reglementare în Energetică și la Consiliul Concurenței cu solicitarea de a investiga declarațiile manipulatorii ale reprezentanților unor companii private de furnizare a gazelor naturale. Aceasta după ce Compania Nordgaz Furnizare a anunțat că este gata din luna decembrie să livreze gaze naturale la prețul de 10 lei pentru un metru cub consumatorilor din sudul țării și că ar fi semnat în acest sens, contracte cu agenți economici din Turcia și Germania.

Reprezentantul Companiei „Nordgaz Furnizare”, Alexandru Grosu, a ieșit astăzi într-o nouă conferință de presă în care a anunțat că instituția va începe livrarea gazului natural primilor consumatori la începutul lunii decembrie. De asemenea, acesta a mai precizat că săptămâna viitoare intenționează să semneze un acord cu Ukrtransgaz. Astfel compania își va îmbunătăți logistica de transport și va optimiza costurile.

„În afară de compania turcească, am încheiat pre-contracte cu alte trei companii specializate în vânzarea gazului. În prezent, prețul metrului cub de gaz pentru persoanele juridice este de opt lei, în timp ce pentru persoanele fizice este de 3.80 lei. În luna iunie, prețul gazului la burse a fost în jur de 230 de dolari. Partenerii noștri din Turcia beneficiază de gazul achiziționat la cel mai mic preț din acest an. Astfel, prețul final al gazului în Moldova va fi mai mic decât cel de la Moldovagaz.”, a declarat Alexandru Grosu.

Ulterior, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că instituția pe care o conduce s-a adresat la Agenția Națională de Reglementare în Energetică și la Consiliul Concurenței cu solicitarea de a investiga declarațiile reprezentantului „Nordgaz Furnizare”, care ar fi manipulatoare.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a scris pe pagina sa de Facebook că asistăm astăzi la utilizarea în continuare a licenței de furnizare a gazelor pentru a furniza zgomot mediatic. Totodată, ministrul a mai precizat că luni, va organiza o conferință de presă la acest subiect.

Și expertul în energetică Sergiu Tofilat a declarat la o emisiune de la Agora că epopeea prețurilor mici la gaze este mai veche și ar avea legătură cu Ilan Șor. Expertul a mai subliniat că în ultimii ani Republica Moldova a reușit să își recapete independența energetică, fiind supusă la mai multe crize energetice.

„În decembrie se împlinește un an de când malul drept al Nistrului nu mai importă gaz de la Gazprom, optând în schimb pentru tranzacții cu traderi. În acest context, noi încet, încet ajungem la o piață concurențială, unde diferiți furnizori pot intra în competiție, oferind consumatorilor posibilitatea de a alege. Cu toate acestea, este important să explicăm consumatorilor avantajele și riscurile acestei tranziții către piața privată. Cum putem avea încredere într-o firmă turcească înregistrată într-un apartament din Antalia, care dorește să vândă gaz în valoare de sute de mii de lei?”, spune expertul.

Amintim că, Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a publicat un așa-zis contract de livrare a gazelor naturale în autonomie. Aceasta susține că îi va „ajuta” și pe consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia. Potrivit bașcanei, consumatorii casnici ar trebui să renunțe la Moldovagaz și să încheie contracte cu Nordgaz - un operator cu rulaj zero, care le va furniza gaze naturale la prețul de 10 lei pentru un metru cub.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult