Social

DOC Un grup de preoți moldoveni solicită Înaltpreasfințitului Vladimir inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română

Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, Pavel Borșevschi, și un grup de preoți din protopopiatul de Chișinău cer Mitropolitului Vladimir să înceapă procesul de aderare la Patriarhia Română. O scrisoare în acest sens a fost făcută publică în mediul online. Fețele bisericești afirmă cu sunt nemulțumite de Patriarhul Moscovei, care, potrivit lor, a devenit un angajat politic, și sprijină războiul Rusiei în Ucraina.

„Pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina, majoritatea preoților și credincioșilor din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, au semnat o adresare către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove. Prin această adresare, rugăm Înaltpreasfinția Sa să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română”, se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii au adus aminte că o situație similară cu cea din Ucraina au trăit și ei în 1992, când armata rusă a atacat R. Moldova, iar predecesorul patriarhului Kirill a binecuvântat cazacii să ucidă militarii moldoveni.

„De fapt, atât noi, cât și înaintații noștri, gustăm din plin amărăciunea așa-zisei oblăduiri a Bisericii Ortodoxe Ruse, care pentru noi, românii basarabeni, nu a fost și nu este decât un instrument de deznaționalizare și de îndepărtare de neamul nostru românesc și de Biserica Ortodoxă Română, sub ascultarea căreia, în mod firesc, trebuie să fim”, se mai menționează în scrisoare.

Deocamdată, Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove nu a răspuns la această solicitare.

Precizăm că acest apel vine după ce Înaltpreasfințitul Vladimir i-a expediat pe 5 septembrie curent o scrisoare Patriarhului Kirill, care, la rândul său, își exprima nemulțumirea de felul în care Biserica Ortodoxă din Republica Moldova este tratată de Biserica Ortodoxă Rusă. Totodată, înalta față bisericească i-a mai scris Patriahului Kirill că Mitropolia Basarabiei, „sprijinită deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care se pare că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice, iar Mitropolia Chișinăului și a Moldovei este doar un element secundar și inutil pe scena religioasă, socială și culturală a țării noastre”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult