Stocurile de nisip și sare pentru deszăpezirea drumurilor din țară sunt insuficiente, dar instituțiile abilitate dau asigurări că acestea vor fi suplinite
Stocurile de nisip și sare pentru deszăpezirea drumurilor din țară pe care le deține Administrația de Stat a Drumurilor și Întreprinderea Municipală Regia „Exdrupo” din capitală sunt insuficiente. Reprezentanții instituțiilor au declarat pentru Radio Moldova că în următoarea perioadă vor achiziționa mai mult material antiderapant.
Reprezentanții instituțiilor au declarat pentru Radio Moldova că în următoarea perioadă vor achiziționa mai mult material antiderapant. Pentru combaterea lunecușului pe drumurile publice naționale în sezonul de iarnă S.A. „Drumuri” are stocat peste 26 de mii de tone material antiderapant, sare tehnică - aproape 10 mii de tone, iar nisip cca 25 mii de tone. Reprezentanții ASD susțin că pentru întreținerea drumurilor publice naționale pe timp de iarnă mai este necesar de achiziționat circa 15 mii de tone de sare tehnică.
Întreprinderea Municipală Regia „Exdrupo” din capitală are în stoc aproximativ 2500 de tone de sare tehnică, iar amestecul de nisip și sare este de aproximativ 4600 de tone, a declarat pentru Radio Moldova șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație a Primăriei Chișinău, Vitalie Mihalache. Potrivit acestuia, în următoarea perioadă urmează să mai fie achiziționat material antiderapant.
„Acest volum este suficient pentru începutul iernii. Instituția va achiziționa mai multă sare tehnică și nisip. 58 de unități de transport vor fi implicate în sezonul rece în procesul de deszăpezire a drumurilor. Întreprinderea Municipală Regia „Exdrupo” are peste 300 de angajați care ar putea fi implicați în procesul de combatere a ghețușului de pe drumurile din capitală”.
Pentru deszăpezirea și distribuirea materialului antiderapant în perioada rece a anului pe drumurile publice naționale vor fi antrenați 975 de angajați și 506 de unități tehnice. Potrivit unui comunicat emis de ASD, gradul de pregătire a mașinilor și utilajelor rutiere este de aproape 76%.
Conform Administrației de Stat a Drumurilor, în acest an au fost procurate și instalate pe drumurile publice naționale 17 stații meteo rutiere care vor ajuta la eficientizarea întreținerii curente a drumurilor. De asemenea, pe drumurile naționale sunt instalate 21 camere video pentru monitorizarea circulație rutiere pe timp de iarnă.