Nicu Popescu: Cooperarea în formatul Inițiativei Central Europene este foarte importantă pentru procesul de integrare europeană
Cooperarea în formatul Inițiativei Central Europene este foarte importantă și contribuie la accelerarea procesului de integrare europeană, atât a Republicii Moldova, cât și a altor țări din regiune care, deocamdată, nu sunt membre ale spațiului comunitar, a declarat după reuniunea Inițiativei Central Europene, desfășurată la Chișinău, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.
La rândul său, Secretarul general al Inițiativei Central Europene, Roberto Antonione, a menționat că președinția la acest forum regional deținută de Republica Moldova pe parcursul anului curent a fost una de succes, în pofida situații complicate din regiune.
Republica Moldova împreună cu țările din regiune, care deocamdată nu sunt membre ale Uniunii Europene, au depus mari eforturi în acest an pentru a se apropia cât mai mult de standardele europene. Unele dintre ele urmează să primească aviz pozitiv din partea Consiliului European privind lansarea negoicierilor pentru aderare, a declarat șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu.
„Discuțiile noastre sau concentrat pe noi ideii și modalități de a valorifica în continuare rolurile Inițiativei Central Europene și potențialul acestuia va promotor al integrării în UE și ca platformă de schimb de experiență și coordonare în acest efort comun de a aduce țările noastre în UE. Pe perioada președinției Republicii Moldova am coordonat și cooperat împreună cu satele ICE și am sprijinit procesul de integrare europeană a acelor state care deocamdată nu au aderat la UE”, a afirmat Nicu Popescu.
Albania, care preia de la Republica Moldova președinția Inițiativei Central Europene va continua acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău, inclusiv cele în contextul războiului declanșat de Federația Rusă, cât și în procesul de integrare europeană, a declarat vice-ministrul afacerilor externe al Republicii Albania, Besart Kadia.
„Președinția deținută de Moldova în ICE a fost extraordinară și acest lucru accelerează procesul de integrare europeană, susține Ucraina și promovează dezvoltarea sustenabilă. Președinția care urmează a fi susținută de Albania va continua ceea ce a făcut Moldova anul acesta. Această inițiativă continuă să promoveze dialogul politic cu accent pe pace, stabilitate și securitate”, a declarat Besart Kadia.
Inițiativa Central Europeană este cel mai vechi și cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperare regională în Europa, fiind format la Budapesta în 1989. În prezent include 16 țări după ce Republica Belarus a fost exclusă din componența acestui forum. Republica Moldova a aderat la Inițiativă la 8 noiembrie 1996. Pentru prima oară a deținut președinția acestei organizații în anul 2008.