Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru anul 2024
Republica Moldova se numără printre țările din Vecinătatea estică și sudică a Uniunii Europene care vor beneficia de alocări suplimentare din partea Bruxelles-ului. Acestea vor fi pentru finanțarea burselor de studii „Erasmus+”, pentru tinerii fermieri și cercetare, dar și pentru alte programe, a scris pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureșan. Acesta mai precizează că bugetul adoptat astăzi de Parlamentul European este bun atât pentru România, cât și pentru Europa.
Bugetul UE pe 2024, în forma negociată de Siegfried Mureșan cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, prevede o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile și programele care au nevoie de mai multă finanțare, precum cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri și Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova.
În plus, acordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse inițial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor, potrivit Agerpres.
„Încheiem astăzi, în mod oficial, procedura bugetară la care am lucrat în ultimele 6 luni. Sunt bucuros că am obținut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor. Am obținut, în primul rând, un acord pe buget în timpul util, până la finalul anului, astfel încât legea bugetului să intre în vigoare din prima zi a anului viitor și să oferim predictibilitate tuturor beneficiarilor de fonduri europene din România și din Uniunea Europeană", a declarat Siegfried Mureșan.
În al doilea rând, a afirmat eurodeputatul care este vicepreședinte al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European (PE), a fost obținut „un buget care cuprinde creșteri de fonduri pentru domeniile și prioritățile unde oamenii așteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri”.
„Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile. În plus, am obținut creșteri de alocări în domeniile unde noi, PE, am spus de la început că avem nevoie de finanțare suplimentară. Este vorba, așadar, despre domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu „Erasmus+”, dar și pentru tinerii fermieri”, a mai declarat Siegfried Mureșan, citat în comunicat.
De asemenea, a apreciat el, bugetul pe 2024 ține cont de evenimentele de la granițele UE și crește alocările pentru Vecinătatea sudică și estică, inclusiv Republica Moldova.
„În același timp, suplimentăm bugetul pentru ajutor umanitar. Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanității cauzate de cele două războaie de la granița noastră: din Ucraina și din Orientul Mijlociu”, a adăugat Siegfried Mureșan după votul din Plenul PE.
Bugetul Uniunii Europene urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.