Maia Sandu: „Nu există nicio scuză pentru violența față de femei”
Pentru combaterea violenței împotriva femeilor e necesară implicarea întregii societăți, iar pentru violența față de femei nu există nicio scuză, a declarat șefa statului Maia Sandu, în contextul Zilei Internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Anual, circa 40 de femei își pierd viața din cauza violenței, iar multe alte femei suferă tot felul de abuzuri, mai spune președinta, menționând că acum doi ani, Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul, pentru a proteja viața și demnitatea fetelor și femeilor.
„Nu există nicio scuză pentru violența față de femei. Nu există nicio scuză pentru violență, în general. Au fost create centre de susținere și, în curând, va funcționa o instituție care va coordona și monitoriza activitățile instituțiilor publice de combatere a violenței (...).Vă îndemn să discutați cu copiii, cu tinerii pentru a le cultiva valorile respectului și demnității umane. Vă îndemn ca, împreună, să combatem violența, abuzurile, lipsa de respect și stereotipurile. Doar împreună putem construi o societate mai bună pentru noi toți”, a continuat șefa statului.
O nouă ediție a campaniei „16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” începe astăzi în Republica Moldova. Începând cu 2008, evenimentul se desfășoară anual la nivel internațional, în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie, atrăgând atenția oamenilor asupra faptului că violența împotriva femeilor este cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial. Genericul din acest an al Campaniei este „Investește pentru a preveni violența împotriva femeilor și fetelor”.
Deși statisticile pentru ultimele 10 luni indică o ușoară scădere a cazurilor înregistrate, totuși au fost comise 822 de infracțiuni de violență în familie, cu 14 cazuri mai puțin comparativ cu perioada analogică a anului trecut.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, anul acesta 7 persoane au fost ucise de membrii propriei familii, iar 10 persoane abia au reușit să fie salvate din brațele morții. În alte 11 cazuri de violență în familie, victimele și-au pierdut viața în urma bătăilor primite în familie. Tot anul acesta au fost comise 26 de violuri și au avut loc 13 acțiuni violente cu caracter sexual asupra fetelor și femeilor din familiei.
În peste 500 de cazuri au fost constatate maltratări, violențe, intimidări și izolări ale membrilor de familie pentru a se impune controlul asupra acestora, iar în peste 100 de cazuri a fost constatată violența psihologică, controlul economic impus ca mijloc de constrângere.
Acest flagel nu este doar în Moldova, precizează Ministerul de Interne, care precizează că violența domestică este răspândită pe scară largă și în întreaga UE. La nivel european se estimează că fenomenul afectează una din trei femei. La noi în țară analizele Biroului Național de Statistică arată că șapte din zece femei de la țară și șase de la oraș suferă, de cel puțin o formă de violență, iar peste 63% dintre femeile și fetele cu vârsta între 15 – 65 ani, au fost supuse cel puțin unei forme de violență pe parcursul vieții lor, din partea unui membru de familie.