Adolescenții refugiați din Ucraina se implică în combaterea corupției în R. Moldova prin intermediul unui program inițiat de CNA
Adolescenții din Ucraina, refugiați în țara noastră, se implică în combaterea corupției în Republica Moldova. Datorită unui program inițiat de Centrul Național Anticorupție, tinerii le vorbesc semenilor despre efectele nocive ale acestui fenomen și cum le afectează viața cotidiană.
Printre refugiații ajunși la Chișinău se numără și Sofia Necitailo, o tânără din orașul Odesa, elevă în clasa a XI-a. Sofia conștientizează modul în care corupția afectează viața cotidiană, de aceea a ales să se implice activ în soluționarea problemei, devenind voluntară într-un program de combatere și prevenire a corupției inițiat de CNA. Tânăra susține că adolescenții ar trebui să lupte cu acest fenomen care stopează dezvoltarea economică.
„La Liceul „Mihail Koțiubinski”, ne-au povestit despre CNA și activitatea de voluntariat. Ne-au propus să ne înscriem în program. Nu credeam că voi fi aleasă, dar am primit confirmarea pe e-mail. La Centrul Național Anticorupție ne-au povestit despre activitățile Centrului, ne-au instruit și ne-au spus că vom merge prin școli, să povestim și altor elevi despre impactul negativ al corupției. Acest fenomen stopează dezvoltarea economică și limitează posibilitățile tinerilor. Un viitor fără corupție înseamnă o societate pașnică și sinceră”.
Amintim că, în această toamnă, Centrul Național Anticorupție a lansat o campanie de comunicare cu participarea persoanelor refugiate din Ucraina și a cetățenilor Republicii Moldova pentru prevenirea și combaterea corupției. Campania „Ai dreptul să trăiești în siguranță #fără mită” se desfășoară în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și este finanțată de Guvernul Germaniei.
Pe parcursul campaniei, vor fi desfășurate mai multe acțiuni de comunicare cu scopul de a încuraja implicarea și de a crește gradul de conștientizare al populației privind corupția și impactul negativ ale acesteia asupra societății.