Sondaj privind compensațiile energetice: Opinii împărțite asupra eficacității programului
Aproximativ 76 la sută dintre respondenții unui sondaj declară că au beneficiat de compensații la energia electrică și termică în perioada rece a anului 2022-2023. Totodată, mai mult de jumătate din persoanele chestionate au mai spus că gradul de vulnerabilitate energetică le-a fost atribuit corect.
Aproximativ jumătate dintre persoanele chestionate au declarat că sunt nemulțumite de întregul program de compensații, în timp ce peste 42 la sută dintre cetățeni susțin că sunt mulțumiți de acesta. Totodată, 44 de procente consideră că cel mai mare neajuns al programului a fost că statul a exclus să compenseze încălzirea cu lemne și cărbuni în sezonul trecut de încălzire.
Datele sondajului mai relevă că gradul de vulnerabilitate a fost atribuit corect în opinia a 55 la sută dintre persoane, iar aproape 40 de procente au menționat că factura la energie s-a redus semnificativ datorită compensației.
Programul de compensații acordat în sezonul rece de anul trecut a fost un exercițiu dificil, apreciat în mod diferit de oameni, a comentat rezultatele studiului directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc.
„Oamenii l-au apreciat bine, dar fiind o primă experiență de așa anvergură au anumite disfuncții tehnice. 12% din populație nu au aplicat, evaluându-și veniturile, au zis că nu am nevoie și că sunt alte categorii mai vulnerabile ca ei”, a afirmat Vadim Pistrinciuc.
Studiul a fost realizat de iData pe un eșantion de 1130 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Datele au fost colectate prin metoda față în față în perioada 16 august -5 septembrie în 72 de localități selectate, iar marja de eroare este de aproximativ 3 procente.
Precizăm că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că până la 25 noiembrie au fost depuse aproximativ 740 de mii de cereri pentru acordarea compensațiilor, iar cetățenii vor afla ce grad de vulnerabilitate energetică le-a fost atribuit la începutul lunii decembrie.
În acest an autoritățile vor acorda 2 tipuri de compensații: directă în facturi pentru gaze naturale, încălzire și energie electrică și sub formă monetară de 800 de lei pentru cei care se încălzesc pe lemne, cărbuni sau alt tip de combustibil solid.