Victor Parlicov: Consumatorii vor avea energie electrică și gaze naturale la prețuri stabile, iar acest lucru ar putea permite scăderea unor tarife
Republica Moldova este mai pregătită ca niciodată de sezonul rece, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, la o conferință de presă. Oficialul a spus că stocurile de gaze naturale vor ajunge inclusiv pentru toată luna februarie 2024, însă rezervele ar putea ajunge și pentru o perioadă mai îndelungată, în funcție de temperaturile care se vor înregistra. Totodată, ministrul a specificat că pe parcursul acestui sezon rece, prețurile la energia electrică și gazele naturale vor fi stabile, indiferent de situația de pe piața internațională. Acest lucru ar putea permite și scăderea unor tarife.
Guvernul și Ministerul Energiei s-au pregătit mult mai bine în acest an pentru sezonul rece, a declarat ministrul de resort, Victor Parlicov. Oficialul îndeamnă consumatorii să economisească și să folosească rațional resursele energetice, chiar dacă în acest an prețurile sunt mai scăzute comparativ cu 2022.
„Avem asigurată nu doar securitatea alimentării cetățenilor, ci și prețuri prognozabile. Indiferent ce se va întâmpla pe piața regională de gaze naturale, noi suntem protejați. Dacă vor sări prețurile la energie electrică, noi la fel suntem protejați. Consumatorii din Republica Moldova vor avea energie electrică, căldură și gaze naturale la prețuri stabile. Ele nu au cum să meargă în sus. Nu vreau să promit, dar este posibil să fie reduse pe parcursul iernii unele prețuri.”, a declarat Victor Parlicov.
Victor Parlicov a mai precizat că Republica Moldova la începutul lunii octombrie avea în stocuri peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale, iar dacă va crește consumul în perioada de iarnă se vor găsi cantități suplimentare de gaze naturale. În sezonul rece precedent consumatorii din dreapta Nistrului au utilizat aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze.
Precizăm că, Republica Moldova a început să cumpere în avans gaze naturale și să le stocheze în depozitele din România și Ucraina, după ce în octombrie anul trecut Rusia a redus volumul livrărilor către țara noastră. Tariful pentru consumatorii casnici este în prezent de 18 lei și 6 bani per metru cub, cu TVA inclus. Totodată în luna octombrie Energocom a anunțat că va procura până la sfârșitul anului 2024 cea mai mare parte din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului. Prețul va rămâne neschimbat, de 66 de dolari pentru un megawatt oră. Precizăm că de la sfârșitul anului trecut întreaga cantitate de gaze naturale de la Gazprom este livrată în regiunea transnistreană, în schimb, Centrala asigură cu energie electrică malul drept al Nistrului.