Social

Peste 800 de cazuri de violență în familie au fost înregistrate de la începutul anului

822 de cazuri de violență în familie au fost înregistrate în primele zece luni ale anului, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne. Femeile ezită să se adreseze după ajutor din cauza stereotipurilor existente în societate, susțin participanții la o masă rotundă, organizată de Platforma Femeilor Deputate. Modificarea tipului de sancțiune aplicată agresorului este una din soluțiile propuse de autorități pentru a încuraja femeile să raporteze cazurile de violență.

86 de cazuri de violență în familie, dintre care 40 s-au soldat cu deces, au fost analizate în anul 2022, de Comisia de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau vătămare, a comunicat Secretara de Stat, la MAI, Daniela Misail -Nichitin.

Cele mai multe cazuri care au ajuns în vizorul comisiei au avut loc în mediul rural, a spus Daniela Misail -Nichitin.

„În mare parte, cazurile care au fost analizate sau care au ajuns în vizorul poliției și a organului de urmărire penală, cu regret, s-au produs în mediul rural. Asta vorbește și despre necesitatea de a consolida răspunsul echipelor multidisciplinare la nivel local”, a menționat Daniela Misail -Nichitin.

Datele statistice arată că femeile încă ezită să raporteze cazurile de violență, a menționat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit acestuia, în prezent este nevoie de o consolidare a tuturor instituțiilor pentru a le încuraja să se adreseze la poliție, iar sancțiunile aplicate agresorului sa fie modificate.

„O soluție ar fi, cel puțin în Codul contravențional, dacă nu și în Codul penal că, orice acțiune care este împotriva unei persoane, comisă, în cadrul familiei, ea să nu se examineze prin prisma huliganismului sau altor criterii de genul respectiv, să fie examinat doar prin prisma violenței în familie și aici să revizuim compartimentul de sancțiuni când avem solicitări de violență în familie”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu.

O soluție pentru femeile victime ale violenței în familie ar fi ca acestea să devină independente economic și să fie separate de agresor, susține primara satului Slobozia Mare din raionul Cahul, Valentina Carastan.

„În cadrul unui proiect am reabilitat economic vreo trei femei și ele au devenit mai independente ca să nu devină dependenți de bărbați că nu este nimeni dator să suporte astfel de viață”, a conchis Valentina Carastan.

Precizăm că de la 1 ianuarie 2024 în Republica Moldova va activeză Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult