Social

CNA dezvăluie cazuri de corupție cu prejudicii în valoare de milioane de euro în Republica Moldova

Finanțarea unei formațiuni politice, schemele de corupție la acordarea subvențiilor în agricultură, precum și deposedarea statului de bunuri imobile sunt printre cazurile de rezonanță cercetate de Centrul Național Anticorupție pe parcursul acestui an. Mărimea prejudiciului în doar un singur dosar depășește jumătate de miliard de lei.

Potrivit CNA, statul a fost prejudiciat cu 26 de milioane de euro, într-o schemă de corupție cu blanchete pentru pașapoarte, iar mai mulți funcționari de la Agenția servicii Publice au fost reținute.

În cazurile deconspirate de CNA sunt vizați atât funcționari publici, agenți economici, cât și intermediari. Unul din cazurile de rezonanță vizează deposedarea ilicită a statului de un teren, de jumătate de hectar amplasat lângă parcul „Dendrariu” din municipiul Chișinău, înstrăinat ulterior cu 2 milioane de euro. În acest dosar a fost implicat un grup de persoane, care au deținut funcții la o fundație de copii din Republica Moldova dar și în sistemul judecătoresc.

O altă schemă vizează implicarea a 24 de persoane într-o rețea de escroci, care ar fi deposedat de bani sute de cetățeni ai Republicii Moldova, ai Federației Ruse și ai Kazahstanului, prin intermediul unei companii de consultanță în domeniul tranzacțiilor la bursă. Pe parcursul ultimilor doi ani, această companie, înregistrată în Cipru, dar cu o reprezentanță la Chișinău, ar fi încasat de la clienții săi, prin fraudă, peste 1,5 milioane de euro.

Alte peste 200 de cazuri de corupție, au fost documentate de CNA la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița, unde funcționari ANSA ar fi fost implicați în transmiterea și primirea sistematică a mijloacelor bănești de până la 1000 de lei. Un aranjament similar a fost documentat și la Postul de Inspecție la Frontieră Giurgiulești, cu implicarea a 11 angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Potrivit sursei, o altă schemă de corupție vizează eliberarea permiselor de conducere, în care sunt cercetați mai mulți angajați de la Agenția Servicii Publice, care au pus în aplicare un sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere. Sumele pretinse pentru un permis variază între 400 și 1200 de euro. De asemenea, mai multe persoane au fost reținute, sub suspiciunea de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, după deconspirarea schemei de CNA. Membrii grupului criminal organizat ar fi transmis milioane de lei și mijloace bănești în euro și dolari către membri și activiștii formațiunii documentate.

Un alt episod de corupție este mita de aproximativ jumătate de milion de lei, cerută de un ofițer de poliție și complicii săi pentru rezolvarea unui dosar, inițiat pentru trafic de droguri. Trei persoane au fost reținute.Schemă deconspirată prin care cetățeni străini obțineau fraudulos acte de identitate moldovenești. O funcționară a ASP și organizatoarea schemei au fost reținute.

Amintim că, Ziua Internațională Anticorupție, este marcată astăzi, 9 decembrie. Aceasta a fost inițiată la 31 octombrie 2003 prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult