În acest an, experții anticipează o recuperare economică de 3,3%. Principalele concluzii de la Conferința MACRO 2023
După trei ani marcați de multiple crize, în 2023 experții anticipează o recuperare economică de 3,3%, urmată de o creștere de 5,4 la sută pentru anul viitor. Concluziile au fost prezentate de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în deschiderea Conferinței MACRO 2023. În același timp, experții prezenți la eveniment au precizat că țara noastră trebuie să muncească pentru a concura cu economia statelor din blocul comunitar.
Creșterea economică din acest an se datorează unui an agricol bun, a declarat directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor. Potrivit acestuia, celelalte sectoare sunt afectate de o cerere internă și externă slabă și de incertitudinea pe care o aduce războiul din Ucraina. De facto, 2023 este primul an din ultimele două decenii în care creșterea economică va fi insuficientă pentru a compensa pierderile din recesiunea anului precedent, a mai precizat Adrian Lupușor.
„Prognoza creșterii economice a Republicii Moldova, în analiza Expert-Grup, este de 3,3 la sută în 2023 și de 2,6 la sută în 2024. Creșterea din acest an este datorată unui an agricol cu recoltă bună, care a adus o creștere de 30 la sută în sector. Fără sectorul agricol, economia ar fi stagnat. Celelalte sectoare sunt afectate de o cerere internă și externă slabă și de incertitudinea pe care o aduce războiul din Ucraina”, a declarat Adrian Lupușor.
Secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, a vorbit despre situația macroeconomică și felul în care poate fi impulsionată creșterea economică în contextul integrării europene. Acesta a precizat că Republica Moldova va fi nevoită să concureze cu marele economii europene.
„Dezvoltarea europeană este direcția corectă în care trebuie să se miște Republica Moldova. Suntem conștienți că odată ce am ales integrarea europeană, nu am pornit pe o cale ușoară – este un mediu în care avem de concurat cu țări și companii care au tradiții de sute de ani și un grad ridicat de dezvoltare”, a punctat Viorel Garaz.
Membră a Consiliului de supraveghere BNM, și fosta Prim-Ministră a Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a menționat că autoritățile de la Chișinău trebuie să identifice mecanisme care să convingă investitorii mari să vină în țara noastră.
„Cred că sunt anumite aspecte care puteau fi gestionate mai bine. Nu știu dacă ele ar fi făcut o diferență semnificativă în acele 2% de recuperare economică pe care o să le vedem în acest an. Ceea ce este și mai grav este faptul că cele 2-3% reprezintă potențialul nostru de creștere. Noi nu o să ne putem integra în UE și nu o să putem face reformele necesare dacă nu o să creștem potențialul nostru și care o să ne ajute să prindem din urmă economic țările Uniunii Europene”, a menționat Natalia Gavrilița.
Conferința MACRO 2023 s-a desfășurat cu genericul „Economia Moldovei în contextul integrării europene: soluții pentru stimularea dezvoltării, incluziunii și rezilienței economice”.