Medicii celor două spitale de boli infecțioase sunt împotriva fuzionării și cer autorităților să renunțe la acest proiect
Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile cer anularea documentului care prevede fuzionarea acestor două instituții. Astăzi, angajații instituției au protestat în fața guvernului și au cerut ca spitalul din centrul capitalei să nu fie lichidat. În același timp, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că nici un angajat nu va fi concediat, iar instituțiile vor fi gestionate de o administrație comună.
Potrivit medicului de la spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă, Mariana Gavricenco, fuziunea cu spitalul dermatologic din orășelul Codru și lichidarea unor funcții manageriale nu va aduce mari economii statului. Aceasta mai susține că Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile nu corespunde cerințelor de îngrijire și de tratare a bolilor infecțioase.
„Instituția medicală nu dispune de saloane care ar permite izolarea pacienților conform diagnosticului, sistemul de canalizare, apeduct și blocurile sanitare nu corespund standardelor pentru bolnavii contagioși și astfel este imposibilă respectarea regimului sanitar-epidemiologic”.
Fuziunea celor două spitale nu va avea succes fără un plan care să fie discutat public, susține medicul de la spitalul dermatologic din orășelul Codru, Margareta Comendant.
„Colectivul a mai trăit aceste sentimente în decembrie 2012 când Ministerul Sănătății invocând aceleași motive precum că ambele instituții nu sunt cost eficiente prin fuzionarea lor se vor înregistra economii la capitolul cheltuieli administrative. Am avut o experiență negativă de management comun. Atunci, la fel ca și acum, aceste decizii au fost luate fără a avea la bază suportul legislativ și în condiții de transparență minimă”.
De cealaltă parte, consultanta principală a serviciului de informare și comunicare cu mass-media, de la Ministerul Sănătății, Corina Gamurari, a precizat pentru postul nostru de radio că nici un angajat nu va fi concediat, iar instituțiile vor avea o administrație comună.
„Nu se închide niciun spital, se comasează sub un management comun și activează cu o capacitate foarte joasă din punct de vedere economico-financiar. Ministerul Sănătății va eficientiza utilizarea resurselor financiare și va investi în calitate. Pe medici nu îi paște niciun pericol de disponibilizare”.
Amintim că un proiect de hotărâre care prevede fuzionarea celor două instituții medicale a fost propus consultărilor publice săptămâna trecută. Potrivit notei informative, în anul 2022, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă a avut puțini pacienți folosind aproximativ 100 de paturi din cele 135. Totodată, documentul mai arată că din bugetul de stat se cheltuiesc suplimentar bani pentru personalul administrativ ale ambelor instituții, dar care de fapt gestionează același domeniu.