Concluziile Consiliului Afaceri Generale al UE în legătură cu Republica Moldova
Consiliul Afaceri Generale (CAG) salută progresul „substanțial” pe care Republica Moldova l-a făcut în îndeplinirea obiectivelor care stau la baza statutului său de candidat, în pofida provocărilor generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunile hibride împotriva Moldovei însăși.
În același timp, Consiliul ia act de raportul Comisiei din 8 noiembrie 2023 privind Republica Moldova și de recomandările acestuia și „așteaptă cu interes viitoarea discuție a Consiliului European pe această temă”, se arată în declarație.
Potrivit aceluiași document, UE este pregătită să asiste Moldova în continuare în reformele sale și în implementarea lor.
„În ceea ce privește elementele fundamentale, Consiliul recunoaște angajamentul clar al Republicii Moldova față de procesul său de reformă și de măsurile decisive luate și subliniază importanța menținerii unui progres durabil și tangibil al reformei, în special în domeniile statului de drept, justiției și drepturilor fundamentale, inclusiv drepturile persoanelor care aparțin către minorități”.
Totodată, Consiliul încurajează Republica Moldova să avanseze în reforma justiției, inclusiv procesul de verificare, precum și lupta împotriva corupției.
„Consiliul salută abordarea sistemică a Moldovei cu privire la deoligarhizare și încurajează continuarea implementării planului de acțiune”.
În altă ordine de idei, Consiliul ia act de constatările preliminare ale OSCE/ODIHR, care indică faptul că alegerile locale din 5 noiembrie au fost pașnice și gestionate eficient în circumstanțe dificile.
„Cu toate acestea, s-au observat impacturi negative asupra procesului electoral, atât din cauza ingerințelor străine, cât și a măsurilor restrictive, impuse din cauza preocupărilor de securitate națională. În vederea viitoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare, Consiliul solicită Moldovei să se asigure că măsurile de combatere a ingerințelor maligne sunt în conformitate cu standardele internaționale”.
Precizăm că pe 12 decembrie curent, Consiliul Afaceri Generale s-a reunit într-o ședință. Mai exact, miniștrii și secretarii de stat au adoptat concluziile Consiliului cu privire la extinderea UE, stabilite în baza pachetului de extindere votat de Comisia Europeană, pe 8 noiembrie.