Economic

Importul de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui va fi permis, în următoarele trei luni, doar pe bază de licență

Importul de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui va fi permis, în următoarele trei luni, doar pe bază de licență, potrivit unei decizii aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale. Autoritatea își motivează hotărârea prin necesitatea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone. Totodată, fermierii cer un mecanism stabil și durabil privind limitarea importului cerealelor și oleaginoaselor, similar cu cel instituit în România și Bulgaria.

Conform Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, licențele vor fi eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Cererile vor putea fi depuse de persoanele juridice sau fizice care cresc animale, produc preparate pentru hrana acestora, uleiuri și grăsimi sau practică morăritul. CSE a dispus ca Ministerul Agriculturii să elaboreze, în termen de cinci zile, regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere. În același timp, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a declarat pentru Radio Moldova că, dacă va fi nevoie, acest sistem de licențiere va fi prelungit cu încă trei luni până când agricultorii vor reuși să își vândă recolta.

„Până acum a acționat în baza dispoziției CSE numărul 87, acum deja noi vrem să facem o normalitate pentru o durată de 3 luni de zile, cu posibilitatea de prelungire a acestui termen cu încă cu 3 luni. Cel mai mult ne orientăm spre floarea-soarelui, ca să nu fie importată masiv în Republica Moldova, deoarece noi avem floarea-soarelui a noastră de circa 300 de mii de tone.", a menționat Vasile Șarban.

În același timp, reprezentantul Asociației Forța Fermierilor Alexandr Slusari a precizat pentru postul nostru de radio că necesar un alt mecanism de lungă durată privind limitarea importului de cereale și oleaginoase, similar cu cel instituit în România și Bulgaria.

„Frica mea este că aici nu a fost bine chibzuită juridic această decizie, să nu ne pomenim la 1 ianuarie că dispoziția CSE va fi anulată, împreună cu acest mecanism. Aici este nevoie de o clarificare juridică, ar fi bine totuși să fie întărit acest mecanism prin hotărârea Guvernului”, a afirmat Alexandr Slusari.

Amintim că, în luna octombrie, Ministerul Agriculturii a anunțat că importul în Republica Moldova a grâului, porumbului și semințelor de floarea soarelui în perioada stării de urgență se va permite doar în baza unei licențe eliberate de autorități. Menționăm că, licența de import poate fi utilizată doar de titularul acesteia și în scopurile în care a fost eliberată. În cazul identificării unor neconformități, instituția va anula valabilitatea licenței. Importatorul poate încheia contract de import-export doar după obținerea licenței de import și în funcție de cantitatea determinată. Tranzacția economică pe teritoriul Republicii Moldova se desfășoară sub supravegherea Serviciului Vamal, astfel încât producția importată să ajungă la destinatar.

Citește mai mult