Maia Sandu a avut o discuție cu președinta Comisiei Europene. Șefa statului a reafirmat angajamentul autorităților de a continua reformele
Șefa statului a avut astăzi o convorbire la telefon cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță Președinția într-un comunicat.
Sursa citată scrie că cele două oficiale au discutat despre următorii pași pe care urmează să-i întreprindă Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană.
„Șefa statului i-a mulțumit Președintei Comisiei Europene pentru sprijinul acordat Republicii Moldova, precum și pentru că a venit cu recomandarea către Consiliul UE să inițieze negocierile de aderare a țării noastră la blocul comunitar”, se mai arată în comunicatul Președinției.
Maia Sandu a reafirmat angajamentul autorităților de continuare a reformelor inițiate pentru ca Republica Moldova să devină stat membru al UE.
Amintim că în luna decembrie a anului trecut, Consiliul European, la recomandarea Comisiei Europene, a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere. După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia emite o decizie privind gradul de pregătire să devenim membri. În baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile, iar Parlamentul European oferă acordul său.
Într timp, Consiliul adoptă anual concluzii după ce evaluează progresele înregistrate de fiecare dintre țările candidate și partenerii UE pe calea lor europeană.
În cele mai recente concluzii, adoptate în decembrie 2023, Consiliul a salutat progresele substanțiale înregistrate de Republica Moldova în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al desfășurării de atacuri hibride împotriva Republicii Moldova.
Pentru a continua să înainteze pe calea aderării, Republica Moldova trebuie să realizeze un șir de reforme în special în domeniul statului de drept, al justiției și al drepturilor fundamentale.
Țara noastră a depus cererea de aderare la UE la 4 martie 2022, în același timp cu Ucraina și Georgia.