Politic

Parlamentul a aprobat reorganizarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Opoziția parlamentară nu a susținut inițiativa

Procesul de aderare la blocul comunitar va fi gestionat de Biroul pentru Integrare Europeană, după aprobarea în ședința de astăzi a Parlamentului a reorganizării Ministerului Afacerilor de Externe și Integrării Europene. Opoziția parlamentară nu a susținut inițiativa, motivând că procesul de aderare putea fi gestionat de către minister fără delegarea competențelor către o nouă instituție.

După reorganizare, ministerul de resort se va numi Ministerul Afacerilor Externe, iar atribuțiile ce țin de aderarea la Uniunea Europeană și comunicarea cu instituțiile europene vor fi preluate de Biroul pentru Integrare Europeană. Noua instituție va fi condusă de un viceprim-ministru fără portofoliu. Opoziția parlamentară nu a susținut crearea noii subdiviziuni, pe motiv că nu sunt clare cheltuielile pe care le presupune funcționarea acesteia, a obiectat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea.

„Atunci când plăcinta este mică, de economisit din aceste cheltuieli administrative și eu nu cred că cineva din europeni ar fi împotrivă ca Ministerul de Externe și integrare Europeană să continue mai departe integrare respectivă. Franța - zero prim-miniștri, Republica Moldova - de luni avem cinci vicepremieri. Și-i statut, și-i salariu și sporuri, și pensie”.

Biroul pentru Integrare Europeană nu va avea nevoie de alocarea unor resurse financiare suplimentare, a explicat membra comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

„Ministrul nou propus, fără portofoliu, va coordona activitatea acestui Birou în cadrul Cancelariei de Stat. Guvernul urmează în termen de două luni să vină cu actele necesare pentru ajustare. De exemplu, eventual, transferul anumitor funcții din Ministerul Afacerilor Externe spre Biroul de integrare europeană. Acest proiect nu prevede majorarea statelor de personal și cheltuieli suplimentare”.

Crearea Biroului pentru Integrare Europeană nu este o inovație a Republicii Moldova, dar o practică internațională, implementată cu succes și de alte țări care au trecut prin procesul de aderare la Uniunea Europeană, a declarat vicepreședinta parlamentului, Doina Gherman.

„România, la fel, a creat Ministerul Integrării Europene. Suntem într-un moment crucial pentru Republica Moldova. De aceea, trebuie să ne consolidăm eforturile și capacitățile în jurul acestui proces, acestui proiect de țară”.

Amintim că, anterior, premierul Dorin Recean a anunțat că Biroul pentru Integrare Europeană va fi condus de Cristina Gherasimov, care va fi și negociator-șef al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pentru aderarea țării noastre la blocul comunitar. După demisia lui Nicu Popescu, Ministerul Afacerilor Externe este condus de Mihai Popșoi, care a exercitat anterior funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

Citește mai mult