Social

Calendarul Zilei// La 13 februarie este marcată Ziua Mondială a Radioului

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 13 februarie.

1849: A fost prezentată Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina, prin care se cerea recunoașterea națiunii române.

1853: A fost inventata seringa.

1856: Încep lucrările Congresului de Pace de la Paris, care pune capăt Războiului Crimeii. Războiul a început în iulie 1853 prin ocuparea de către Imperiul Rus a Principatelor Române sfârșind în martie 1856 când Rusia cere oprirea ostilităților. Prin Tratatul de la Paris Principatele Române au obținut cu ajutorul marilor puteri (Marea Britanie și Franța) independența față de Rusia și Imperiul Otoman. Peste trei ani, fondarea Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești a reprezentat piatra de temelie la crearea statului modern român.

1867: Dunărea Albastră, a compozitorului Johann Strauss, a fost prezentată în premieră la Viena, Austria. Paradoxal, premiera nu a fost un triumf, valsul nu a creat o mare impresie și se presupune că principala cauză au fost versurile. Dar, la câteva luni după premieră, Dunărea Albastră și-a început perioada de glorie la Paris, la Expoziția Mondială. Se spune că valsul lui Strauss s-a răspândit imediat în întregul oraș, fiind cântat inclusiv în mici cafenele, dar și de către cele mai mari orchestre.

1895: A fost brevetat Cinematograful Lumiere, aparat de filmat, de proiecție și de copiat.

1945: Eliberarea orașului Budapesta de sub ocupația fascistă.

1960: Franța a detonat prima bombă nucleară.

S-au născut:

1935: Petru Cărare, poet, prozator, publicist și dramaturg moldovean

1974: Gabriela Lungu, actriță

1974: Robbie Williams, cântăreț britanic

La 13 februarie este marcată Ziua Mondială a Radioului. Comitetul executiv al UNESCO a recomandat ca 13 februarie să devină ziua de celebrare a Radioului Mondial, ziua fiind aleasă în amintirea primei emisii a postului de radio al Națiunilor Unite – 13 februarie 1946. Inventatorul radioului este Nicola Tesla, iar primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio, Reginald Fessenden, în 1900. Radioul rămâne, în continuare, o modalitatea de informare care atinge o largă audiență la nivel mondial într-un timp foarte scurt. Este recunoscut ca un puternic instrument de comunicare.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult