Social

Dorin Recean: R. Moldova trebuie să-și consolideze capacitatea de detectare a dronelor și rachetelor, apoi de apărare

Republica Moldova are nevoie mai întâi să-și consolideze capacitatea de detectare a dronelor și rachetelor, după care urmează să fie întărită apărarea antiaeriană, a declarat astăzi prim-ministrul Dorin Recean, după ședința Guvernului. Potrivit oficialului, în prezent radarul de care dispune țara noastră poate detecta obiecte care zboară de la altitudinea de 2000 de metri, iar pentru alte înălțimi ar fi nevoie de investiții de miliarde de euro.

PIT-Radwar/ Radar cu rază lungă de acțiune P-18PL. Imagine-simbol
Sursa: PIT-Radwar/ Radar cu rază lungă de acțiune P-18PL. Imagine-simbol

„Trebuie să extindem acoperirea cu mijloacele de detectare, mă refer la radare, după care vom putea trece la următoare etapă a sistemului de apărare antiaerian. Pentru ca să putem să avem o acoperire totală și pentru rachete de diferite tipuri, dar și pentru dorne care zboară la diferite altitudini, avem nevoie de o investiție de câteva miliarde de euro. Acest lucru nu este posibil să îl facem din resursele noastre. Corespunzător, noi trebuie să avem o colaborare și să acționăm împreună cu prietenii noștri”, a declarat Dorin Recean.

Amintim că, duminică, bucăți de dronă Shahed au fost găsite lângă localitatea Etulia, din raionul Vulcănești, după un atac la armatei ruse asupra Ucrainei. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, au fost înregistrate cel puțin alte patru cazuri în care fragmente de rachetă au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în special, în regiunea de nord și de est a țării. De asemenea, rachete rusești au survolat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Dorin Recean a condamnat ferm atacurile recente și nejustificate ale Rusiei împotriva Ucrainei, care au afectat din nou Republica Moldova.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei lovește din nou aproape de Republica Moldova, a declarat președinta Maia Sandu, după descoperirea unor resturi de dronă în sudul țării.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult