Mărțișoare și suvenire tradiționale pentru sărbătorile de primăvară, apărute în vânzare
Primele mărțișoare, suvenire și accesorii autohtone dedicate sărbătorilor de Dragobete, Mărțișor și 8 martie, pot fi procurate, atât în magazine, cât și pe străzile capitalei. Meșterii populari oferă vizitatorilor o varietate de modele la cele mai accesibile prețuri. Cel mai ieftin mărțișor costă cinci lei, iar cel mai scump poate ajunge la o sută de lei.
Deși mai sunt câteva zile până la începutul primăverii, cetățenii au început deja să cumpere mărțișoare și alte accesorii tematice. Fiind în prag de Dragobete, toți își doresc să-i surprindă pe cei dragi cu simbolurile primăverii.
„Sunt foarte multe și toate frumoase”;
„Cumpăr pentru soție, mamă, fiică, simbolul dragostei, unul alb și unul roșu, iubirea a două persoane”;
„Simbolul primăverii, vom oferi colegilor câte un mărțișor”, spun oamenii.
Și în acest an, meșterii populari încearcă să-i impresioneze pe cumpărători cu modele noi și unice, de la mărțișoare croșetate, broșe, la cele cu inscripții, dedicate membrilor familiei, persoanei iubite, colegilor de muncă sau profesorilor. Cel mai ieftin mărțișor costă până la cinci lei, iar cel mai scump poate fi până la câteva sute de lei.
Meșterii populari spun că modelele preferate sunt cele cu simboluri naționale, însoțite de mesaje cu dedicații. Vânzătorii susțin că fluxul de cumpărători nu s-a schimbat mult în comparație cu anii precedenți.
„Avem diferite modele, avem modele noi, cu tricolor, cu litere mărunte”;
„Avem cu broșe, prețuri diverse, de la cinci lei și mai sus. Am croșetat un an întreg”, spun vânzătorii.
Tarabele de comercializare a mărțișoarelor, suvenirelor și florilor de grădină vor fi deschise în capitală până pe 10 martie, informează Primăria municipiului Chișinău. Astfel de locuri au fost amenajate în Piața Marii Adunări Naționale și în toate sectoarele orașului.