Corespondență// Cum a fost ajutată Ucraina de SUA în cei doi ani de război și care este soarta celor 60 de miliarde de dolari promiși
Statele Unite sunt, de departe, cel mai mare susținător al Ucrainei în războiul cu Rusia dacă ne referim la sprijinul militar, financiar și umanitar acordat. Washingtonul a sprijinit Kievul încă din 2014, de la declanșarea conflictului armat în regiunea ucraineană Donbas. Dar din 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, suma asistenței a crescut considerabil, depășind 75 de miliarde de dolari.
„Militarii ruși au început un atac brutal asupra poporului ucrainean fără a fi provocați, fără justificare, fără necesitate. Este un atac premeditat. Vladimir Putin a planificat această invazie câteva luni, lucru despre care eu am anunțat, noi am avertizat”, a spus Joe Biden.
Aceasta a fost prima declarație a lui Joe Biden făcută la Casa Albă după ce Rusia a atacat Ucraina, la 24 februarie 2022. Tot atunci, președintele Statelor Unite a anunțat despre noile sancțiuni aplicate Federației Ruse, dar și oficialilor ruși în parte. Joe Biden a reiterat sprijinul necondiționat pe care SUA îl oferă Ucrainei. Astfel, de la declanșarea războiului și până în prezent, Kievul a primit din partea Washingtonului 75,4 miliarde de dolari.
Cea mai mare sumă, și anume, peste 47 de miliarde de dolari au revenit sectorului apărării, arată datele Serviciului de Cercetare a Congresului SUA. Aici, vorbim, inclusiv despre armamentul militar cum ar fi: rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate, vehicule de sprijin la sol, elicoptere drone și nave de apărare. Iată ce declara în urmă cu un an președintele American, Joe Biden.
„Fiecare cetățean American plătitor de impozite, fiecare membru al forțelor armate poate fi mândru de faptul că generozitatea țării noastre ajută militarii ucraineni să opună rezistență agresiunii ruse”.
Pe lângă sprijinul extrem de important în domeniul apărării, Washingtonul a oferit loturi substanțiale de ajutor umanitar. Este vorba de 1,9 miliarde de dolari, inclusiv, bani destinați țărilor care au găzduit refugiați ucraineni, printre care și Republica Moldova. Totodată, Statele Unite și-au deschis granițele pentru ucrainenii care au fugit de război, oferindu-le posibilitatea de a trăi și munci legal pe teritoriul lor pentru o perioadă de doi ani. Aici vorbesc despre programul Uniți pentru Ucraina.
Potrivit datelor Departamentului pentru Securitate internă, de la începutul războiului, circa jumătate de milion de ucraineni au venit în SUA. Având în vedere că programul le permitea ședere legală doar pentru doi ani, acesta a fost prelungit până în 2025, pentru a nu-i obliga pe ucraineni să părăsească țara peste două luni. Însă continuarea acordării sprijinului financiar pentru Ucraina devine tot mai complicată. Făcând referire la surse din cadrul Casei Albe și a Pentagonului, presa americană scrie că Washingtonul nu mai dispune de bani pentru a-i oferi Kievului. Toată speranța este acum la pachetul de ajutor militar, în valoare de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, dintre care 60 de miliarde ar reveni Kievului.
Aprobat de Senat, documentul este de aproape două săptămâni blocat în Camera Reprezentanților, unde majoritatea o dețin republicanii, iar fără votul lor, ajutorul nu poate fi oferit. Fostul președinte american, republicanul Donald Trump, care pretinde la un nou mandat la Casa Albă, în nenumărate ori s-a arătat împotriva asistenței.
„Ei vor să dea circa 100 de miliarde de dolari la câteva țări. Dar de ce noi facem acest lucru? Dacă le dăm banii, dați-le banii ca împrumut și dacă pot să-i întoarcă, să-i întoarcă”, a declarat recent la o întâlnire cu alegătorii din Carolina de Sud, Donald Trump.
Nici apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, se pare că nu a fost auzit de republicani. Acesta a avut mai multe întrevederi cu congresmanii americani în timpul vizitei sale la Washington în luna decembrie, iar recent i-a făcut o invitație, în mod repetat lui Donald Trump, de a vizita linia de front și pentru a se convinge personal că Ucraina are nevoie stringentă de acest ajutor.
Ultima tranșă, în valoare de 250 de milioane de dolari, din ajutorul militar acordat de către SUA Ucrainei, a fost debursată în luna decembrie a anului trecut.
Autor: Victoria Colesnic