Politic

ANALIZĂ // Războiul din Ucraina a afectat Republica Moldova în toate domeniile de activitate

Războiul din Ucraina a afectat Republica Moldova practic în toate domeniile de activitate. Întreruperea lanțurilor logistice, închiderea piețelor de desfacere, creșterea prețurilor la produsele alimentare, sistarea livrărilor de gaze naturale de către Gazprom au generat crize în lanț. În primul an de la declanșarea războiului Federației Ruse în Ucraina, Republica Moldova a înregistrat o creștere record a inflației anuale, de la 5 procente în 2021 la peste 34 la sută în 2022, fiind cea mai mare în ultimii 22 de ani.

Produsele s-au scumpit de câteva ori

Prin urmare, produsele s-au scumpit de câteva ori, iar puterea de cumpărare a anumitor produse și servicii a scăzut. În plus, au fost afectate și exporturile către piețele estice, accesul la acestea fiind blocat de război, lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte, iar investițiile străine în țara noastră au fost blocate. Abia la mijlocul anului trecut, inflația a început să scadă și constituie în prezent aproximativ 5 la sută.

Criză energetică fără precedent

De asemenea, Republica Moldova a fost nevoită să facă față unei crize energetice fără precedent, întrucât compania rusă Gazprom a încetat să mai vândă gaze naturale țării noastre, iar aceasta a fost nevoită să-l achiziționeze de la diverși furnizori europeni la un preț mult mai mare.

Astfel, la curent și gaze naturale s-au înregistrat prețuri record, iar bombardamentele masive asupra infrastructurii energetice din Ucraina au lăsat în repetate rânduri Republica Moldova în beznă. Pentru gestionarea crizei și susținerea grupurilor vulnerabile, țara noastră a primit sprijin financiar de la partenerii externi de peste 150 de milioane de euro. Datorită acestor resurse, peste 600 de mii de cetățeni au beneficiat de compensații pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și termică. Totodată, au fost întreprinse măsuri pentru diversificarea pieței energetice, iar în regim de urgență a fost procurată electricitate din România.

Stare de urgență, instituită de Parlament

Timp de doi ani, Republica Moldova s-a aflat în stare de urgență, instituită de Parlament odată cu declanșarea războiului și prelungită de mai multe ori, iar la sfârșitul anului trecut s-a renunțat la acest regim.

Criză în domeniul agricol

Creșterea costului resurselor materiale și tehnice și scăderea prețurilor de achiziție pentru produsele agricole au generat o criză și în domeniul agricol, care persistă și în prezent. Agricultorii susțin că excesul producției agricole din Ucraina, în special afluxul de cereale și oleaginoase, a dus la reducerea de două ori a prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea-soarelui.

Amenințări de securitate

Amenințările la adresa securității țării s-au intensificat de-a lungul celor doi ani de război. Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat în repetate rânduri de avioane rusești, bucăți de rachete și drone au căzut pe teritoriul țării, iar câteva dintre acestea conțineau material exploziv. Autoritățile au fost nevoite să investească în armată, iar cu sprijinul partenerilor externi să achiziționeze un Radar de monitorizare a spațiului aerian. În același timp, a fost elaborată și o nouă Strategie a Securității Naționale.

Deficit de medicamente pe piață

În contextul războiului, Ucraina a sistat exportul de medicamente, fapt care a afectat direct Republica Moldova, generând un deficit pe piață. Anterior 30 la sută dintre medicamente erau importate din Ucraina, acesta fiind cel mai ieftin furnizor. Prin urmare, țara noastră a fost nevoită să procure medicamente de pe alte piețe, la prețuri mult mai mari.

Criza umanitară

Pe plan social, războiul a provocat o criză umanitară fără precedent, iar sute de mii de refugiați au tranzitat teritoriul moldovenesc. De asemenea, războiul a generat frică și incertitudine în rândul populației autohtone, oamenii fiind determinați să caute un loc mai sigur peste hotare. Deși nu au fost înregistrate valuri de plecări masive, totuși o bună parte dintre cetățeni sunt alarmați de situația din regiune, iar unii dintre cei care muncesc în străinătate și-au pierdut intenția de a se reîntoarce acasă, a afirmat demograful Valeriu Sainsus, într-un interviu pentru Radio Moldova.

Precizăm că, de la începutul războiului, peste un milion de ucraineni au tranzitat teritoriul Republicii Moldova, iar aproximativ 100 de mii au rămas în țara noastră.

Citește mai mult