Social

Impactul războiului din Ucraina asupra economiei și demografiei, opinii

Războiul din Ucraina are un impact considerabil în domeniile economic și demografic, iar consecințele acestuia se răsfrâng și asupra altor țări ale lumii, susțin participanții la o dezbatere publică organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit acestora, în prezent există o lipsă de previziune pe linia frontului, iar discuțiile despre pace sunt încă departe.

EPA-EFE
Sursa: EPA-EFE

Războiul din Ucraina a provocat pagube enorme, în special, în domeniile economic, infrastructură, dar și demografic, care au afectat și alte state, precum Republica Moldova, care a gestionat un flux mare de refugiați, a afirmat expertul în relații internaționale, Ion Tăbârță.

„Acum atragem atenția și ne concentrăm ce se întâmplă pe linia frontului care sunt ostilitățile, care, ulterior va trebui să se refacă demografic, cât și material pentru că distrugerile sunt enorme. Comercial, Republica Moldova și nu doar a avut de suferit. Problema grânelor, care are impact și asupra altor state, cum ar fi statele africane, după cum se cunoaște pentru o bună parte din statele africane cerealele ucrainene erau prima sursă ale lor”, a menționat Ion Tăbârță.

Ion Tăbârță a remarcat deficitul de muniții în armata ucraineană, subliniind că acesta ar fi motivul din care nu pot fi eliberate teritoriile ocupate. Potrivit comentatorului politic, pe linia frontului există o lipsă de previziune, iar discuțiile despre pace sunt încă departe.

Accentul se pune pe dotarea aviației, a subliniat expertul Igor Boțan, care a specificat că mai multe state ajută cu precauție Ucraina, astfel încât să nu-l provoace pe Vladimir Putin.

„Se întreprind aceste măsuri, dar cu precauție ca nu cumva să-l provoace pe Putin să folosească arma nucleară. Specularea cu eventuala utilizarea armei nucleare este o sperietoare care trebuie luată în considerație de liderii occidentali atunci când comunică cu propriile popoare. Sunt factori care împiedică suportul militar rapid și eficient pentru Ucraina”, a afirmat Igor Boțan.

La rândul său, Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei, Viorel Cibotaru, este de părere că foarte curând ar putea fi create condiții de încetare a focului.

„Capabilitățile pentru acumularea unor resursele necesare de a schimba de a schimba situația sunt în favoarea Ucrainei. Intrăm într-o situație care foarte curând lucrurile pot evolua într-o fază mai favorabilă pentru a se crea niște condiții, cel puțin de încetare a focului. Lucrurile stau mai bine decât se văd în discursurile publice”, a conchis Viorel Cibotaru.

Amintim că, la data de 24 februarie, s-au împlinit doi ani de când Federația Rusă a declanșat război în Ucraina. Potrivit liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, în această perioadă armata ucraineană a pierdut 31-una de mii de ostași, uciși de Rusia.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult