Social

În Republica Moldova se atestă un deficit de peste opt mii de angajați

În Republica Moldova se atestă un deficit de peste opt mii de angajați, iar potrivit datelor Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, majoritatea locurilor vacante sunt în municipiul Chișinău. Tinerii sunt mai reticenți în a se angaja din cauza lipsei de experiență, a volumului mare de muncă și a salariilor mici.

În Republica Moldova sunt vacante peste 8000 de locuri de muncă, atât în sectorul public cât și în cel privat, informează Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă. În acest an instituția planifică să încadreze în câmpul muncii circa 18 mii de persoane. Astfel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va depune eforturi în vederea creșterii salariilor angajaților, fapt care va contribui la sporirea ocupării forței de muncă.

Ofertele nu sunt atractive și nu motivează cetățenii să rămână în țară, spun oamenii. Aceștia afirmă că pe lângă salariile mici, mulți angajatori au cerințe prea mari și solicită un volum de muncă suplimentar.

„O să plec și eu, mulți dintre noi facem studii superioare, dar într-un final toți pleacă”;

„Acum am un volum mare de lucru și mult stres. Am mai căutat de lucru, dar se cere experiență în domeniu”;

„Cât de bun lucru nu ai avea, te ridici maxim până la 10 mii de lei, pentru Moldova e salariu mic, prețurile sunt ca în Europa”, spun cetățenii.

Pentru a face față necesităților de zi cu zi, cei mai mulți tineri susțin că au nevoie de un salariu de 15 mii de lei.

„Prețurile cresc pe zi ce trece, 15 mii de lei nu îți ajunge”;

„Pentru începători ar fi bine un șapte mii de lei”;

„15 mii îți ajunge doar pentru o familie cu un copil, este de achitat școala, mâncarea și alte cheltuieli”;

„Să ne dea salarii, să ne atragă cu ceva, înainte se dădeau și apartamente”, spun oamenii.

Precizăm că, potrivit datelor Agenției Națională de Ocupare a Forței de Muncă, pe parcursul anului 2023 au fost angajate aproximativ 11 mii de persoane. În același timp, anul trecut, 786 persoane au absolvit cursurile pe bază de voucher, obținând o profesie, iar 407 șomeri și-au găsit un loc de muncă.

Potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern, în anul 2024, salariul minim pe țară este de 5000 de lei, iar cel mediu pe economie constituie 13 700 de lei.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult