Politic

Mihai Popșoi îi răspunde omologului său rus: Regimul de la Kremlin nu are niciun „drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate”

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, reacționează la declarațiile amenințătoare ale omologului său Serghei Lavrov, lansate în cadrul Forumului Diplomației desfășurat în Antalya (Turcia). Șeful diplomației de la Chișinău subliniază că regimul de la Kremlin, care ține în închisori și omoară politicienii din opoziție, nu are niciun drept moral de a da lecții democrație.

„Ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere”, afirmă ministrul de externe Mihai Popșoi.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Republicii Moldova oficialul de la Chișinău a remarcat că în țara noastră politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spațiu adecvat pentru campanie și posibilitatea de interacțiune directă cu alegătorii.

În cadrul Forumului Diplomației din Antalya, Lavrov a acuzat autoritățile de la Chișinău că discriminează limba rusă și au blocat economic regiunea transnistreană.

„Regimul care s-a instalat la Chișinău și care merge pe urmele regimului de la Kiev anulând tot ce înseamnă rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele de acțiune și împreună cu ucrainenii au impus blocada economică a regiunii transnistrene”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Afirmația a fost făcută în contextul în care pe 28 februarie la așa-numitul Congres al deputaților, Tiraspolul a solicitat Dumei de Stat a Rusiei să apere regiunea transnistreană de ceea ce a numit „presiuni tot mai mari din partea Republicii Moldova”.

Vicepremierul Mihai Popșoi, i-a sugerat omologului său rus să se informeze corect despre situația din regiunea transnistreană, „unde peste 70% din producția și serviciile locale sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene”.

De asemenea, oficialul moldovean a specificat că Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. „Construim un viitor european pentru toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, pentru a trăi în pace și prosperitate”, a menționat Mihai Popșoi.

Menționăm că și vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, participă la cea de-a treia ediție a Forumului Diplomatic.

mfa.gov.md
Sursa: mfa.gov.md

Amintim că nu este pentru prima dată când Rusia acuză autoritățile de la Chișinău că ar încălca drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă aflați pe teritoriul Republicii Moldova. În luna martie 2022, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a îndemnat cetățenii ruși care se află pe teritoriul Republicii Moldova să reclame cazurile de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale și religioase. Declarațiile Kremlinului au fost atunci dezmințite inclusiv de președinta Maia Sandu, precum și de Ministerul de Externe de la Chișinău.

Recent, referindu-se la relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă, președinta a spus că Chișinăul își dorește relații bune cu Moscova într-un viitor apropiat. „Ne dorim să vedem o Rusie pașnică și democratică într-un viitor apropiat și să avem relații bune. Acum ne rupem de Rusia agresivă și este alegerea lor, bineînțeles”, a declarat șefa statului.

„Noi nu avem nimic împotriva rușilor, noi avem împotriva tancurilor rusești”, a mai precizat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult