Regional

Victimele războiului de pe Nistru, comemorate la Bălți. Veteran: „Eram tineri și toți voiam să apărăm țara, integritatea, suveranitatea. Au fost lupe crâncene”

Evenimente consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței a celor căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova au avut loc și în municipiul Bălți, relatează corespondenta Radio Moldova, Mihaela Petrov.

Nord News / captură-video
Sursa: Nord News / captură-video

Veterani de război, militari, rude, reprezentanții administrației publice locale și centrale au participat la mitingul de comemorare consacrat Zilei Memoriei și Recunoștinței. În primele ore ale dimineții aceștia au depus flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, la Placa Comemorativă amplasată lângă Inspectoratul de Poliție Bălți, Monumentul eroilor căzuți la datorie al Brigăzii Infanterie Motorizată nr. 1 „Moldova” și monumentul Eroilor căzuți la datorie pentru integritatea Republicii Moldova. Cei care au luptat în 1992 își amintesc cu lacrimi în ochi despre acea perioadă.

„În data de 2 martie ne-au scos pe alarmă pe toți și am plecat înspre Nistru. Ne-au pus pe la posturi. A fost tare greu. Primul băiat, care al nostru a murit, a murit în mâinile mele, 21 de ani, trebuia să se căsătorească. Soția și doi copii că așteptau acasă. Pe 2 martie e important să venim măcar să-i pomenim și să ne mai întâlnim cu aceștia care au mai rămas”, a spus Igor Jucov, veteran de război.

„În 1992 am participat la luptele de pe malul stâng al Nistrului. Eram tineri și toți voiam să apărăm țara, integritatea, suveranitatea. Au fost lupe crâncene” își amintește veteranul Leonid Cotos.

Iulia Babinscaia avea 1 an și 11 luni când tatăl, Alexandru Babinschi a decedat în luptele de pe platoul Cocieri.

„Tatăl meu a decedat în Transnistria pe data de 22 iunie 1992, atunci când aveam un an și 11 luni. Mama a rămas văduvă la 19 ani, tatăl avea 21 de ani, iar ea rămas de una singură în brațe cu mine. Mama nu mai povestește nimic, vin mereu la aceste monumente și sunt recunoscătoare că nu este uitat”, a spus Iulia Babincscaia.

Prezent la eveniment a fost și deputatul Boris Marcoci, care a menționat că, pentru Republica Moldova ziua de 2(două) martie este una neagră în istorie țării.

„Guvernul și Parlamentul se străduie cu orice preț să ajute acești veterani. Anul acesta li s-a dat o alocație de 250 de lei, pentru părinți, pentru văduve. Desigur, pe viitor vrem mult mai mult să facem bine pentru acești veterani”, a menționat Boris Marcoci.

Precizăm că din municipiul Bălți, 785 de oameni au luptat în războiul din anul 1992 pentru apărarea integrității și independenței.

Citește mai mult