Social

Calendarul Zilei // Actorul Mihai Volontir ar fi împlinit 90 de ani

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 9 martie.

1842: A treia operă a lui Giuseppe Verdi, Nabucco, are premiera la Milano.

1888: Odată cu moartea tatălui său Wilhelm I, Frederic al III-lea devine împărat al Imperiului german. Domnia sa se încheie după 99 de zile.

1959: Păpușa Barbie își face debutul la Salonul de jucării de la New York. Parintele ei este Ruth Handler, co-fondatoarea companiei Mattel, a cărei fiică a fost numită Barbara. Pe parcursul istoriei existenței sale, păpușa și-a schimbat aspectul de mai multe ori. Designerii au experimentat de mai multe ori cu lungimea și culoarea părului Barbie. Prima papusa Barbie a fost vândut cu 3 dolari. În primul an, au fost vândute 300.000 de păpuși Barbie. Experții au reușit să transforme parametrii corporali ai jucăriei în cei umani așa că – greutatea lui Barbie s-a dovedit a fi de aproximativ 50 kg, iar înălțimea ei a fost de 173 cm. Păpușile Barbie au fost create cu chipurile lui Marilyn Monroe, Vivien Leigh, Elizabeth Taylor și Audrey Hepburn.

1961: Este lansat cu succes Sputnik 9 care are la bord un câine și un manechin.

1976: Patruzeci și două de persoane mor în dezastrul telecabinei Cavalese, cel mai grav accident de telecabină până în prezent.

1991: Noul Tratat al Uniunii Europene a pus bazele conceptului de monedă unică, EURO. Moneda unică, a intrat în circulație în prima zi a anului 2002. Euro este moneda oficială a 19 dintre 27 statele membre ale UE. Introducerea monedelor și bancnotelor euro, în 2002, a fost pregătită timp de peste 40 de ani. Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană sunt responsabile cu menținerea valorii și stabilității monedei euro și cu definirea criteriilor de aderare la zona euro.

1991: La Belgrad, au loc demonstrații masive împotriva lui Slobodan Milošević.

S-au născut:

1934: Mihai Volontir, actor de teatru și film moldovean. Maestrul s-a născut în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina. Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame. A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești. Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

1934: Iuri Gagarin, cosmonaut sovietic

1942: Ion Caramitru, actor de teatru și film, regizor și politician român.

1955: Ornella Muti, actriță italiană

Au murit:

1928: Carol Schmidt, primarul Chișinăului în anii 1877-1903

2006: Laura Stoica, cântăreață română

La 9 martie este marcată Ziua Internațională a DJ-lui

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult