Focar de rujeolă într-un centru de plasament din Chișinău: ANSP confirmă trei cazuri de infecție și șapte suspecte
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) vine cu precizări în legătură cu focarul de rujeolă înregistrat într-un centru de plasament din Chișinău. Astfel, în urma investigațiilor de laborator, au fost confirmate trei cazuri de rujeolă la copii cu vârste de 5, 12 și respectiv, 17 ani. Totodată, alte șapte cazuri cu suspiciune la rujeolă, la copii din aceeași instituție, se află în proces de investigare.
Toate persoanele au prezentat simptome asociate infecției (febră, tuse, erupții cutanate) și au fost spitalizați în instituții medicale, unde primesc tratamentul corespunzător. Ancheta epidemiologică continuă, iar persoanele contacte se află sub supraveghere medicală.
„Specialiștii ANSP au întreprins mai multe măsuri în focar, inclusiv de supraveghere, control și restrictive pentru a preveni răspândirea infecției”, precizează ANSP.
De la începutul anului curent, în țară, au fost confirmate prin diagnostic de laborator, opt cazuri de rujeolă. În același timp, ANSP atenționează că, în ultimele luni, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola în Regiunea Europeană.
Precizăm că rujeola este o infecție a cărui diagnostic se poate stabili prin investigarea probelor colectate la 4-7 zile după apariția erupțiilor. Tratament specific nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. Potrivit ANSP, în Republica Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei.
Vaccinul ROR se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.