Social

Calendarul Zilei // În 1918 are loc Unirea Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu România

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 27 martie.

1924: A început conferința de la Viena la care guvernul sovietic cerea desfășurarea în Basarabia a unui plebiscit.

1899: Guglielmo Marconi a realizat prima legătură telegrafică fără fir între Anglia și Franța. În anul 1901 a reușit una dintre cele mai notabile premiere mondiale: a transmis primul semnal radio peste Oceanul Atlantic. Guilermo Marconi a fost inspirat de fizicianul german Heinrich Hertz, cel care a descoperit radiațiile electromagnetice, cunoscute ca ,,unde hertziene” sau ,,unde eterice”.

1918: Unirea Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu România, prin decizia Sfatului Țării; acesta a fost începutul procesului de formare a României Mari. Până la ședința din 27 martie 1918 a Sfatului Țării, comitetele ținuturilor din Bălți, Soroca și Orhei au fost consultate în privința Unirii cu Regatul României. Pentru Unirea Basarabiei cu România au votat 86 membri ai Sfatului Țării, au fost 3 voturi contra și 36 abțineri. În numele Sfatului Țării, Declarația Unirii a fost semnată de Ion Inculeț, președinte, Pan. Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretarul Sfatului Țării. Pe 27 martie, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa România!”.

1933: Japonia a părăsit Liga Națiunilor.

1958: Nikita Hrușciov devine președinte al Consiliului de Miniștri al Uniunii Sovietice.

1994: La alegerile parlamentare din Italia, Partidul Forza Italia a lui Silvio Berlusconi a devenit o forță dominantă, care i-a permis să-și formeze un guvern de centru-dreapta.

2020: Macedonia de Nord devine cel de-al 30-lea stat membru al NATO.

2023: Șapte persoane, inclusiv făptașul, sunt ucise într-o împușcătură în masă la Covenant School din Nashville, Tennessee.

S-au nascut:

1888: Alexei Mateevici, unul din cei mai reprezentativi scriitori români din Basarabia. Cel care a scris versurile pentru imnul Republicii Moldova. În anul 1994, versurile poeziei Limba noastră au fost alese ca text al Imnului de Stat al Republicii Moldova.

1943: Aurel Ciocanu, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova

1969: Mariah Carey, cântăreață

Au decedat:

1968: Iuri Gagarin, cosmonaut rus, primul om în spațiu

2013: Tudor Tătaru, actor, regizor, scenarist, folclorist

Sărbători:

Ziua Unirii Basarabiei cu România

Ziua solidarității artiștilor

Ziua mondială a teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie, în vederea conștientizării valorii teatrului în toate formele sale și pentru a permite comunităților de teatru să-și promoveze activitatea în întreaga lume. A fost Instituită în 1961, de Institutul Internațional de Teatru. Pentru marcarea Zilei mondiale a teatrului sunt organizate diverse manifestări în cadrul cărora publicul are ocazia să întâlnească artiștii preferați. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau. În prezent, peste 100 de țări sunt membre ale Institutului Internațional de Teatru.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult