Calendarul Zilei // Sala de concerte Royal Albert Hall din Londra, împlinește 153 de ani!
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 29 martie.
1632: Se semnează Tratatul de la Saint-Germain întorcând Quebecul sub controlul francez după ce englezii l-au confiscat în 1629.
1848: Cascada Niagara se usucă timp de 40 de ore din cauza unui blocaj de gheață în amonte.
1871: Pe 29 martie, la Londra, era inaugurată de Regina Victoria, celebra sală Royal Albert Hall. Ideea acestui proiect i-a aparținut Prințului Albert. După moartea lui, a fost aprobat proiectul, sala devenind astfel o parte a unui memorial dedicat prințului. Construcția a început în 1867, si este una dintre cele mai importante clădiri din Marea Britanie. În fiecare an, sunt organizate aproximativ 350 de evenimente, de la concerte de muzică clasică la concerte rock sau pop.
1873: Lev Tolstoy a început să scrie romanul Anna Karenina. După câteva luni, la finalizarea manuscrisului, în loc să prezinte cartea în forma finală, Tolstoi a decis să dezvolte și să elaboreze textul încă și mai mult. După corectarea și trimiterea acestui exemplar la tipărit, a mai decis să editeze și să dezvolte textul o dată. Asa era stilul lui Tolstoi, Fiecare nouă idee îi părea mai strălucită decât cea anterioară și trebuia să revină pe text și să-l corecteze. În 1877, romanul a fost publicat în cele din urmă în întregime. Romanul Anna karenina este considerat cel mai „cinematografic” roman al lui Tolstoi, beneficiind de numeroase ecranizări. Nefericita Anna a fost întruchipată de actrițe celebre: Greta Garbo (1935), Vivien Leigh (1948), Jacqueline Bisset (1985), Sophie Marceau (1997), Keira Knightley (2012).
1886: La Atlanta, SUA, a fost creată băutura Coca-Cola.
1962: S-a nascut Dan Bittman, liderul trupei Holograf.
1998: La Lisabona a fost inaugurat cel mai mare pod din Europa.
2004: România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia sunt admise în NATO, cea mai mare extindere a organizației.
2010: La Moscova un dublu atentat cu bombă a ucis 40 de persoane în 2 stații de metrou, una din ele fiind situată la 500 metri de Kremlin.
2017:Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.
La 29 aprilie 2017, liderii UE 27, reuniți în primul summit de la activarea oficială a Articolului 50 de guvernul Regatului Unit, au adoptat în unanimitate documentul intitulat "Orientările Consiliului European pentru negocierile privind Brexitul", care stabilea pozițiile și principiile generale ale Uniunii Europene. În data de 22 mai 2017, Consiliul a adoptat decizia de autorizare a începerii negocierilor privind Brexitul cu Regatul Unit, iar Comisia Europeană a fost desemnată drept negociator al blocului comunitar în acest dosar. Marea Britanie a părăsit la 1 februarie 2020, Uniunea Europeană, fiind prima țară care se retrage din blocul comunitar. Marea Britanie s-a alăturat Comunității Economice Europene în 1973. În anul 1979, guvernul de la Londra a refuzat să participe la sistemul monetar european, invocând suveranitatea națională. Apoi s-a opus oricărei inițiative de aprofundare a integrării politice europene, în anul 1985 a refuzat să se alăture acordurilor Schengen, iar în 1993 nu a vrut să intre în zona euro, conform agențiilor internaționale de știri.