Social

Valoarea fraudelor prin intermediul cardurilor bancare a crescut de aproape trei ori în Republica Moldova

Fraudele prin intermediul cardurilor bancare au crescut de aproape trei ori în anul 2023. Potrivit reprezentanților Băncii Naționale a Moldovei, escrocii au sustras de pe conturile cetățenilor sume în valoare de aproximativ 29 de milioane de lei. Specialiștii îndeamnă oamenii să nu divulge datele bancare nimănui, iar în cazul unor apeluri sau mesaje suspecte, să contacteze imediat banca.

Numărul persoanelor care rămân fără bani pe cardurile bancare este în creștere, în Republica Moldova. Anul trecut escrocii au sustras din contul cetățenilor sume totale în valoare de 29 de milioane de lei, folosind scheme noi de manipulare a populației, a declarat la un eveniment organizat de Expert Grup, directorul Departamentului sisteme de plăți de la Banca Națională a Moldovei, Victor Șușu. Potrivit acestuia, răufăcătorii apelează victimele în numele unor instituții bancare, sau a unor persoane de încredere.

„75,4 la sută din valoarea totală a fraudei reprezintă fraude de tip inginerie socială. De regulă oamenii sunt sunați de anumiți răufăcători și sunt convinși ca să le ofere datele de acces la carduri sau de acces la mobile banking. Escrocii ori retrag banii prin bancomate sau transferă pe alte conturi”, a spus Victor Șușu

Oamenii spun că au trecut și ei prin astfel de situații, când au fost contactați telefonic de diverși escroci, care s-au prezentat ca reprezentanți ai băncii și le-au solicitat datele bancare.

„M-a sunat și nu o singură dată. Au spus că-mi vor oferi un transfer de bani, un câștig și să prezint datele bancare. În așa cazuri refuz imediat”,

„Nimeni nu are nici-o treabă cu datele tale bancare, tu poți să le oferi doar dacă soliciți tu acest lucru. Și despre aceasta i-am învățat și pe părinții mei care sunt în etate”,

„În mod normal toți operatorii de la bancă, nu întreabă prin telefon datele. Ce aș face eu? În primul rând aș încheia discuția și aș suna probabil la bancă pentru a verifica informația”, afirmă oamenii.

Directoarea de program de la Expert-Grup, Marina Soloviova, susține că pentru a nu deveni victime ale fraudelor, cetățenii trebuie să respecte mai multe reguli de securitate, chiar din momentul în care primesc cardul de la bancă.

„Cardul nu trebuie să fie dat nimănui. De asemenea, ar terbui să aveți setată autentificarea în doi factori. Când faceți o cumpărătură online, introduceți datele cardului, pe urmă vine un cod de unică folosință în SMS, și acest lucru este mai sigur decât autentificarea într-o singură etapă. În același timp, este util de verificat periodic istoricul tranzacțiilor. Dacă banca vă sună pe Viber, pe Whatsapp trebuie să fim vigilenți pentru că băncile te sună pe telefon și expediază SMS-uri”, a menționat Marina Soloviova.

Potrivit datelor Inspectoratului Național de investigații, în 2022 au fost înregistrate aproximativ 670 de infracțiuni de sustragere a banilor de pe carduri bancare.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult