Internațional

Românii din străinătate ar putea fi protejați de armată în caz de pericol

Românii din străinătate ar putea fi protejați de armată, în caz de pericol. Este una dintre propunerile Ministerului Apărării, apărute într-un proiect de lege aflat acum în dezbatere publică. Măsurile ar urma să fie aprobate de președinte, după propunerea premierului. În plus, MApN vrea și ca Poliția sau operatorii economici esențiali să fie militarizați în caz de nevoie, scrie Euronews.

„Politicul din România, în această lege, prinde posibilitatea ca, atunci când vom avea cetățeni români pe teritoriul altor state, într-o situație dificilă, avem posibilitatea de a folosi forța armată pentru a-i ajuta. Asta înseamnă, în primul rând, extragere, nu intervenție militară. Elementul de dislocare de trupe în alte state intră sub dreptul internațional, a afirmat Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă, analist militar.

Astfel de acțiuni nu se limitează doar la trupele militare, ci pot implica și alte tipuri de intervenții, în scopul contracarării acestor amenințări hibride. Aceste intervenții pot fi inițiate la recomandarea președintelui României, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). „Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național”, se arată în proiect.

Mai mult, potrivit Adevărul.ro, documentul subliniază și importanța integrării și interoperabilității forțelor armate românești cu cele ale NATO și ale Uniunii Europene, iar acest aspect reflectă responsabilitățile pe care România și le-a asumat ca membru al acestor organizații, evidențiind angajamentul său ferm față de cooperarea internațională în domeniul securității.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Justiției al României, în perioada 2007 – 2024 au fost înregistrate 986.689 cereri de redobândire a cetățeniei române, din care 856.442 au fost soluționate. Încă 130.247 de cereri sunt în proces de examinare.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult