Programul „Satul European”: Primăriile din Republica Moldova au depus 765 de proiecte
În ediția a doua a programului „Satul European”, primăriile din Republica Moldova au depus 765 de proiecte, susțin reprezentanții Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală. Potrivit acestora, finanțările pot fi solicitate prioritar pentru proiecte care vizează reabilitarea sistemelor de apă și canalizare, în condițiile în care aproximativ jumătate din populația țării nu are acces la apă potabilă de calitate.
Prin intermediul „Satului European”, ediția din 2024, Casa de Cultură din satul Valea Perjei, raionul Cimișlia, va fi renovată. Proiectul a fost depus la concurs și urmează să fie evaluat, a afirmat la postul Radio Moldova, primarul localității, Stela Baidu. Potrivit acesteia, pentru localitățile mici a fost stabilit plafonul de un milion de lei, ceea ce a constituit un impediment în elaborarea proiectelor mai mari.
„Văzând că a fost plafonul dat ne-am orientat să identificăm necesitatea prin prisma finanțării. Localitatea noastră este cu un număr până la o mie de locuitori, dar avem o instituție publică mare. La cea de-a doua ediție a Programului „Satului European” am aplicat pentru restaurarea acoperișului a Casei de Cultură”, a relatat Stela Baidu.
La Colibași, a fost renovată Casa de Cultură și creat un târg local, datorită proiectelor finanțate prin intermediul Satului European și Satul European Expres, cu o valoare totală de peste 7 milioane de lei, a declarat primarul localității, Ion Dolganiuc.
„În cadrul primului apel am aplicat pentru renovarea Centrului Cultural Colibași, în care am reabilitat sala mare de concerte, sistemul de încălzire, am schimbat draperiile la scenă. La cea de-a doua ediție am creat la intrarea în piață un orășel rustic, am amplasat șase căsuțe rustice din lemn cu scopul de a promova producătorii locali”, a menționat Ion Dolganiuc.
În ediția a doua a programului, au fost depuse 765 de proiecte de dezvoltare a localităților, apelul fiind încheiat săptămâna trecută, a subliniat directorul adjunct al Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, Serghei Cojocari. El a precizat că prioritate au proiectele de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare, aceasta fiind o problemă stringentă pentru satele din țara noastră.
„Întârzierile cele mai mari de dezvoltare sunt înregistrate în regiunile de nord și centru, unde circa 55 la sută din populație nu au acces la servicii de alimentare cu apă. În peste 90 la sută în localități lipsesc sisteme publice de canalizare, iar în peste 96 la sută lipsesc sisteme de epurare a apelor uzate”, a declarat Serghei Cojocari.
Amintim că Programul Național „Satul European” a fost lansat la sfârșitul lunii martie 2022, iar în 2023 - Satul European Expres. Prin intermediul celor două programe au fost implementate peste 700 de proiecte de modernizare a localităților din Republica Moldova. Cele mai multe țin de sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare, iluminat stradal, renovarea caselor de cultură, grădinițelor și terenurilor sportive.