Economic

Subvenționarea pentru fiecare kilogram de lapte dă roade. Vladimir Bolea anunță că a crescut producția de lapte la fermele din țară

Producția de lapte la fermele autohtone a crescut anul trecut, a precizat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în emisiunea „La 360 de grade”. Totodată, oficialul a precizat că săptămâna viitoare urmează să fie anunțate datele despre cantitatea de lapte produsă în 2023. Vladimir Bolea a precizat că pentru a asigura securitatea alimentară a țării se pune un accent deosebit pe subvenționarea mai multor componente, care ar îmbunătăți calitatea și în special cantitatea de produse lactate.

„Pe data de 15 aprilie vom ști până la virgulă care totuși este cantitatea de lapte care a fost crescută în 2023 în condiții de fermă. Dar astăzi noi preconizăm, din calcule, în jur de 44 de mii de tone de lapte în condiții de fermă. Deci asta sunt rezultatele programului de subvenționare trecere de la cap de animal la kilogram de lapte pentru că trebuie de premiat întotdeauna înalta productivitate, munca și rezultatele. Al doilea, noi avem programul AGGRI, care presupune 20 de milioane de dolari parte de grant pentru agenții economici care inițiază o nouă afacere de la zero, fermă de vaci de lapte, sau își modernizează ferma sa”, a explicat Vladimir Bolea.

Precizăm că fermele autohtone produc doar ceva mai mult de 5% din consumul de lapte în Republica Moldova – adică puțin peste 30 de mii de tone dintr-un necesar de peste 500 de mii. În prezent, aproximativ 14 mii de vaci mulgătoare sunt îngrijite la ferme, iar 50 de mii în gospodării private. Republica Moldova importă cantități impunătoare de lapte din Polonia, România și Ucraina.

Amintim că, la începutul lunii martie, a fost lansat cel de-al doilea apel pentru depunerea cererilor privind plățile directe în sectorul zootehnic. Astfel, producătorii de lactate pot accesa plăți directe în valoare de 3 lei per kilogramul de lapte, pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2023.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult