UE a alocat 2 milioane de euro pentru reformarea instituțiilor-cheie, ce reglementează piața muncii din Republica Moldova
Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro pentru reformarea instituțiilor-cheie, ce reglementează piața muncii din Republica Moldova. Proiectul lansat are o durată de doi ani și va contribui la îmbunătățirea accesului la oportunități mai bune de angajare în Republica Moldova. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, țara noastră a demonstrat un angajament puternic pentru promovarea egalității și drepturilor sociale, protecției angajaților și încurajarea creării locurilor de muncă.ă.
Munca decentă, combaterea muncii nedeclarate și promovarea creșterii ocupării forței de muncă sunt priorități esențiale pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a declarat ministrul de resort, Alexei Buzu, la conferința de presă susținută alături de Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale și Directorul General al Organizației Internaționale a Muncii.
„Această vizită ne onorează. Este un semn clar de susținere a reformelor pe care Guvernul și Ministerul Muncii și Protecției Sociale le implementează. Am avut o agendă destul de încărcată, o ședință destul de productivă, în care am făcut schimb de opinii despre dificultățile cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul muncii și protecției sociale, despre reformele pe care le implementăm și cum putem să dinamizăm colaborarea noastră, atât la capitolul integrării europene, cât și colaborarea noastră cu partenerii noștri de la Organizația Internațională a Muncii”, a spus ministrul.
Directorul General al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Gilbert Houngbo, (HaNGBO) a precizat că Republica Moldova a făcut mai mulți pași vizibili în ceea ce ține de îmbunătățirea pieței muncii.
„Un element-cheie pe care eu vreau să-l evidențiez este importanța continuării dialogului social, aducând împreună toți partenerii sociali și depășirea acestor provocări critice cu care ne confruntăm, încercând să găsim soluții. Noi am discutat despre importanța de a găsi un echilibru între partea economică și cea socială”.
În același timp, Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a punctat faptul că protecția forței de muncă este o preocupare de nivel mondial și pentru care sunt implementate diferite proiecte de sprijin.
„Noi împreună cu directorul general al OIM am inițiat cu Guvernul Republicii Moldova un șir de reforme. Două reforme foarte importante țin de servicii sociale, cum ar fi Inspecția Muncii, ce ține de munca decentă, de protejarea angajaților, dar și de ajutorul pentru companii să-și îmbunătățească condițiile de muncă. Pentru că sunteți în situația în care aveți un deficit de forță de muncă. Deci, dacă există un deficit de forță de muncă, trebuie să ne asigurăm că condițiile de muncă sunt bune”.
Proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova” vizează direct trei beneficiari: Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratul de Stat al Muncii. Acesta se axează pe câteva obiective cheie, cum ar fi o performanță mai bună a Ministerului de resort și a Agenției în prevenirea și abordarea excluziunii pe piața muncii. Totodată, se dorește îmbunătățirea condițiilor de muncă și protecția drepturilor lucrătorilor, prin fortificarea capacității Inspectoratului de Stat al Muncii de a-și îndeplini mandatul de control de stat, modernizarea procedurilor și a sistemului informațional, dar și îmbunătățirea sistemului de instruire a personalului.