Externe

Israelul a anulat un contraatac împotriva Iranului

Israelul a anulat un contraatac împotriva Iranului, pe care îl plănuise duminică dimineață, după ce președintele american Joe Biden l-a convins pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să renunțe, în urma unei convorbiri telefonice, scrie Digi24, care face trimitere la presa israeliană.

Președintele american Joe Biden l-a descurajat pe premierul Benjamin Netanyahu să dea undă verde unui atac de represalii imediate împotriva Iranului, după ce Teheranul a lansat aseară aproximativ 300 de drone de atac și rachete asupra Israelului.

Potrivit sursei menționate, mai mulți membri ai cabinetului de război al Israelului au fost în favoarea lansării unui atac-ripostă împotriva Iranului, dar lipsa unor pagube serioase provocate de Iran, pe lângă discuția lui Netanyahu cu Biden, a dus la anularea acestuia.

Și Jerusalem Post relatează, citând aceeași sursă, că Israelul a luat decizia de a ataca Iranul duminică dimineața devreme, dar acest plan a fost anulat după o convorbire telefonică între premierul Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden.

Oficiali americani au precizat pentru NYT că Biden i-a spus lui Netanyahu că apărarea Israelului împotriva barajului de drone și rachete iraniene a fost „o victorie strategică majoră” și că nu este nevoie de represalii israeliene.

Comandanții iranieni de vârf au avertizat duminică Israelul că țara se va confrunta cu un atac mai mare dacă va riposta împotriva loviturilor de peste noapte cu drone și rachete, sugerându-i Washingtonului să nu sprijine nicio acțiune militară din partea aliatului său.

„Răspunsul nostru va fi mult mai mare decât acțiunea militară de aseară dacă Israelul ripostează împotriva Iranului”, a declarat șeful de stat major al forțelor armate iraniene, generalul-maior Mohammad Bagheri, la postul de televiziune de stat, adăugând că Teheranul a avertizat Washingtonul că orice susținere a represaliilor israeliene va duce la vizarea bazelor americane.

Precizăm că după ce atacul Iranului asupra Israelului a fost condamnat de liderii mondiali și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a condamnat atacul și a făcut apel la „reținere”.

„Condamnăm escaladarea de peste noapte a Iranului, solicităm reținere și monitorizăm îndeaproape evoluțiile.Este vital ca conflictul din Orientul Mijlociu să nu scape de sub control”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah, într-o postare pe X.

Cu toate acestea, ministrul israelian al Cabinetului de Război, Benny Gantz, a promis că Iranul va plăti „un preț” după loviturile de sâmbătă, însă prețul și modalitatea vor fi alese în momentul oportun pentru Israel.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult