Social

Comemorarea victimelor foametei din 1946-1947 // Maia Sandu: „Suntem datori să nu lăsăm uitării această tragedie, să vorbim despre ea”

Astăzi, este ziua în care comemorăm victimele foametei organizate de puterea sovietică în 1946-1947 pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Autoritățile de la Chișinău au condamnat acțiunile puterii sovietice și venit cu mesaje în care au cerut ca acele zile negre din istoria noastră să nu fie date uitării.

„Puterea sovietică le-a interzis oamenilor să vorbească despre foamete. Generații la rând, supraviețuitorii au fost nevoiți să-și deplângă pierderile în tăcere. În memoria buneilor și străbuneilor noștri, în fața părinților noștri, suntem datori să nu lăsăm uitării această tragedie, să vorbim despre ea, despre cei responsabili de această crimă și să comemorăm victimele nevinovate”, a menționat președintele Maia Sandu.

Șefa statului a spus că evenimentele din 1946-1947 reprezintă un „trecut dureros pentru noi toți”, „din care trebuie să învățăm pentru a face împreună un viitor bun, un viitor în care țara noastră nu mai trece prin asemenea suferințe”.

„Astăzi ne amintim cu durere de cel mai traumatizant fenomen din istoria recentă a țării noastre, despre care istoricii spun că a fost mai cumplit decât deportările în masă, după numărul de vieți omenești pierdute în timp de pace. Responsabilitatea noastră este să păstrăm memoria acelor oameni, să consolidăm pacea și democrația, și să facem tot ce ne stă în putință pentru a construi o societate dezvoltată, în care cetățenii sunt respectați și protejați”, a transmis premierul Dorin Recean.

Și președintele Legislativului Igor Grosu a chemat cetățenii să nu dea uitării această perioadă întunecată a trecutului nostru.

„Doar așa vom înțelege mai bine Istoria, vom înțelege prin ce suferințe au trecut străbuneii, buneii și părinții noștri, indiferent de ce limbă vorbeau, de ce convingeri aveau, de ce vârstă aveau, fiindcă în acele luni de groază au avut de suferit în primul rând cei mai vulnerabili, copiii și vârstnicii. Doar așa vom reînnoda firele date uitării ale trecutului, din care este țesută memoria colectivă a neamului nostru. Pentru aceasta trebuie să vorbim despre acea foamete groaznică organizată de regimul comunist din Rusia Sovietică pe care au îndurat-o sute de mii de oameni”, a spus Igor Grosu.

Așa-zisa „taxă alimentară”, impusă de regimul lui Stalin, a făcut până la 200 de mii de morți în mai puțin de un an. Sovieticii îi lipseau pe localnici de ultima bucată de pâine, lăsându-i pur și simplu să moară de foame, spune expertul WatchDog, doctor în istorie, Artur Leșcu. Potrivit acestuia, pentru a-și ascunde crimele, autoritățile comuniste au apelat la cenzură și propagandă și au secretizat informațiile. Astfel, timp de decenii, cauze ale foametei erau considerate seceta și consecințele războiului și nu deciziile conducerii politice, cum s-a întâmplat în realitate.

Amintim că, toată luna aprilie, teatrul Luceafărul are un turneu prin țară unde joacă spectacolul de teatru documentar „1946” în regia lui Slava Sambriș, după „Cartea Foametei” de Larisa Turea. Pentru a înțelege mai bine chinurile prin care au trecut oamenii, actorii Teatrului "Luceafărul" au mers prin satele Republicii Moldova și au vorbit cu mulți dintre cei care au fost condamnați la foamete.

„Este o piesă cutremurătoare care trebuie văzută de fiecare cetățean al acestei țări. Vă recomand călduros să mergeți la spectacolul din 23 aprilie de la Cahul, acolo unde foametea organizată a făcut ravagii și unde sute de familii îi pomenesc până azi pe cei omorâți fără de vină. Este de datoria noastră să vorbim despre foamete, despre deportări, despre toate atrocitățile pe care le produce orice regim autoritar și dictatorial din toate timpurile”, a mai notat Igor Grosu.

Menționăm că, de doi ani, în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, în Republica Moldova este marcată Ziua de comemorare a victimelor foametei organizate din anii 1946-1947.

Potrivit istoricilor, în perioada decembrie 1946 - august 1947, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. De asemenea, 400 de mii au fost afectați grav de malnutriție, iar în anii următori mulți dintre ei și-au pierdut viața.

Cea mai afectată regiune a fost sudul țării, unele sate găgăuze ar fi pierdut până la jumătate din locuitori. În Moldova, aproape 450 de oameni mureau de foame zilnic, indiferent de etnia pe care și-o atribuiau: moldoveni, români, ruși, găgăuzi, evrei, romi sau bulgari.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult