Social

La începutul săptămânii viitoare, în Parlament vor avea loc audieri publice în legătură cu omorul Anei-Maria

La începutul săptămânii viitoare, în Parlament vor avea loc audieri publice în legătură cu tragedia fetei de la Orhei, Ana-Maria, la care vor participa reprezentanți ai Procuraturii și societății civile. Directoarea Agenției Naționale de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor, Viorica Țîmbălari a precizat pentru Radio Moldova că vor fi discutate aspecte care pot îmbunătăți legislația și schimba percepția populației asupra fenomenului violenței.

„Este nevoie de a pilota câteva programe pe care noi le elaborăm, de schimbare de comportament, de despărțire de stereotipuri culturale pe care noi le avem, de conștientizarea problemei, pentru că, din păcate, și profesioniștii, și societatea noastră, nu conștientizează gravitatea problemei. Ce urmează să facem? Să elaborăm programe pentru școli, pentru profesioniștii care interacționează primii cu victimele violenței. Societatea trebuie să fie empatică. Noi trebuie să sesizăm organele competente în aceste cazuri, chiar dacă nu ne privesc nemijlocit pe noi”, a declarat Viorica Țîmbălari.

Aproximativ 73% dintre femeile din Republica Moldova au fost victimele unei forme de violență din partea partenerului lor, se menționează în raportul de evaluare a strategiei naționale de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie pentru anii 2018-2023. Doar puțin peste 8 procente dintre victime raportează la poliție astfel de cazuri.

Amintim că pe 12 aprilie curent, Ana-Maria, în vârstă de 19 ani, a dispărut după ce a urcat într-un automobil pe strada 31 august din Orhei. Opt zile mai târziu, oamenii legii au depistat cadavrul acesteia într-o fâșie forestieră din localitatea Chițcani, raionul Telenești. Deocamdată nu este clară cauza morții, însă cel mai probabil fata a fost maltratată.

Șoferul mașinii în care a urcat tânăra de la Orhei, principalul suspect în acest caz, a fost plasat în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile în Penitenciarul 13. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenție pe viață.

În prezent, organele de drept examinează mai multe versiuni dar nu pot oferi prea multe detalii pentru a nu periclita mersul anchetei.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult