Social

UE prelungește măsurile restrictive împotriva responsabililor pentru destabilizarea Republicii Moldova

Consiliul European a decis astăzi prelungirea, până pe 29 aprilie 2025, a măsurilor restrictive împotriva responsabililor pentru acțiunile care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova. Este vorba de 11 persoane și o entitate. Printre aceștia se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, precum și Arina Corșicova.

Persoanelor enumerate le este interzisă generarea de fonduri sau accesul la resurse economice puse la dispoziție, fie direct, fie indirect. În plus, acestea nu pot intra și nici tranzita teritoriile statelor Uniunii Europene. Totodată, activele acestora vor fi înghețate.

În concluziile sale din 21-22 martie 2024, Consiliul European și-a reafirmat angajamentul de a oferi tot sprijinul relevant Republicii Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și de a consolida rezistența, securitatea și securitatea țării, stabilitate în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei și împuterniciților săi.

Măsurile restrictive ale UE au fost introduse pentru prima dată în aprilie 2023 la cererea Republicii Moldova pentru a viza persoanele responsabile cu sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența acesteia, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

Persoanele sancționate sunt politicieni și oameni de afaceri cu cetățenie moldovenească sau rusă implicați în activități destabilizatoare. Unele dintre aceste persoane au legături cu dosarul „Frauda bancară”, care a dus la pierderi uriașe pentru bugetul Republicii Moldova. Altele sunt asociate eforturilor orchestrate de Kremlin în vederea destabilizării țării noastre, de exemplu prin planificarea unor demonstrații violente, prin abateri financiare, prin exportul neautorizat de capital și prin acordarea de sprijin pentru proiectele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

În listă se regăseau cinci persoane: liderul fostului Partid Șor, Ilan Șor, deputata Marina Tauber, omul de afaceri fugar și fostul politician Vlad Plahotniuc, liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc și omul de afaceri rus Igor Ciaika, considerat un apropiat al fostului președinte și lider al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

În acea perioadă ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a declarat că lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană ar putea fi extinsă, în cazul în care vor exista probe concrete despre persoane sau entități care subminează democrația și suveranitatea statului nostru.

La 14 decembrie 2023, Consiliul European a convenit să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, acordând statutul de țară candidată la 23 iunie 2022.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult