Social

Revista presei: Acordul privind cooperarea în domeniul militar dintre România și R. Moldova; R. Moldova, Ucraina și Balcanii au „fereastra istorică” de a-și lega viitorul de UE; 9 mai - un instrument de a promova dezbinarea în societate

Desele apeluri ale autorităților constituționale de la Chișinău pentru retragerea armatei de ocupație a Federației Ruse din estul R. Moldova și desfășurarea unei misiuni internaționale civile de menținere a păcii vor fi altfel ascultate în urma participării R. Moldova, în diferite forme, la eforturile de stabilizare și pacificare ale altor regiuni aflate în conflict și extinderea Uniunii Europene este o politică de transformare care consolidează securitatea, justiția și democrația – sunt unele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.

Deschide.md publică editorialul expertului de politică externă de la București, Mihai Isac, intitulat „Duo-ul geopolitic București-Chișinău, garanții de securitate regională”, în care scrie despre aprobarea de către Guvernul român a pachetului legislativ necesar amendării Acordului privind cooperarea în domeniul militar dintre România și Republica Moldova. Prin sprijinul direct al României, Republica Moldova devine treptat exportator de securitate în regiuni greu încercate ale lumii. Conform documentelor, au fost aprobate prevederi prin care cele două state românești se vor sprijini, în condiții de reciprocitate și pe bază de oportunitate, în toate aspectele referitoare la pregătirea și participarea la misiuni și operații în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida Organizației Națiunilor Unite, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Organizația Nord-Atlantică sau Uniunea Europeană. Potrivit expertului, desele apeluri ale autorităților constituționale de la Chișinău pentru retragerea armatei de ocupație a Federației Ruse din estul Republicii Moldova și desfășurarea unei misiuni internaționale civile de menținere a păcii vor fi altfel ascultate în urma participării Republicii Moldova, în diferite forme, la eforturile de stabilizare și pacificare ale altor regiuni aflate în conflict. Isac mai scrie că participarea Armatei Naționale la aceste eforturi internaționale de menținere a păcii nu trebuie abandonate în urma ofensivei propagandistice desfășurate de imensa mașină de război mediatic finanțată de Federația Rusă, fiind o dovadă a unei maturități necesare procesului deplin de integrare politică, socială și culturală a Republicii Moldova în spațiul românesc, în spațiul occidental.

Caleaeuropeana.ro publică mesajul șefului diplomației europene, Josep Borrell transmis cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la cel mai mare val de extindere din istoria Uniunii Europene. Țările din Balcanii de Vest, Turcia, Ucraina, Moldova și Georgia au o fereastră istorică de oportunitate pentru a-și lega puternic viitorul de Uniunea Europeană. Extinderea Uniunii Europene este o politică de transformare care consolidează securitatea, justiția și democrația, crescând în același timp standardele de viață ale europenilor, a subliniat șeful diplomației europene, Josep Borrell. Borell a declarat că, în urmă cu douăzeci de ani, familia europeană a primit zece noi state membre, un pas îndrăzneț care a contribuit la reunificarea Europei, după decenii de diviziuni care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial. A fost cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene. „A fost o reunificare a unui continent care lupta pentru libertatea tuturor oamenilor, pace, stabilitate și prosperitate”, a afirmat Borrell. De atunci, Uniunea Europeană s-a mai extins în 2007, cu aderarea României și a Bulgariei, și în 2013, prin aderarea Croației.

Ziua de 9 mai, ar putea fi și în acest an în Republica Moldova, în opinia unor analiști, un instrument de a promova dezbinarea în societate. Expertul în securitate, Andrei Curăraru atenționează, în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău asupra unor riscuri și provocări care ar putea avea loc în această zi când în Republica Moldova va fi celebrată Ziua Europei și vor fi comemorate victimele celui de-al doilea război mondial. Al doilea eveniment pentru o parte a populației însemnând Ziua Victoriei. În opinia lui Curăraru, nu trebuie să se excludă factorul transnistrean. Acolo nu va fi o manifestație publică, dar având în vedere contextul și frecvența acelor falsuri pe care le lansează în legătură cu potențiale sau așa-numite atacuri cu dronă, am putea să avem ceva foarte similar. În afară de aceasta, spune expertul în securitate, în contextul inaugurării lui Putin pe 7 mai, dar și în contextul operațiunilor pe care le realizează Ucraina în Crimeea am putea avea o agravare a situației pe front și dintr-o parte și din alta. Trebuie să rămânem vigilenți și să nu ne dăm provocați la anumite acțiuni, mai ales violente, a conchis Curăraru.

TV8 publică un reportaj despre cum au chefuit găgăuzii și bălțenii de Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii. La Chișinău aceasta a trecut fără evenimente organizate. În schimb, la Bălți și Comrat s-a sărbătorit din plin. Au fost organizate concerte, dansuri, activități interactive pentru copii și s-au împărțit gratis cârnăciori. În ambele cazuri, evenimentul dedicat teoretic Zilei Muncii s-a transformat în unul cu tentă politică. În centrul orașului Comrat a fost amenajată astăzi o scenă și mai multe trambuline pentru copii. Deși pretextul evenimentului a fost Ziua Muncii, atât pe scenă, cât și pe panoul cu poze era afișat logoul blocului creat recent din partidele clonă ale formațiunii Șor, care a fost scoasă anul trecut în afara legii. Liderii politici din regiune au refuzat să ne spună cine a finanțat totul. Bașcana Evghenia Guțul a anunțat sponsorul evenimentului doar când a urcat pe scenă.

Într-un interviu pentru Moldova 1, fostul viceministru la Infrastructură, director de program la Centrul Analitic „Expert-Grup”, Vitalie Rapcea, susține că autoritățile tergiversează elaborearea Strategiei de Mobilitate, care ar defini pe termen lung politica Guvernului în domeniu și ar identifica soluții de eficientizare a transportului și infrastructurii, dar și de conectivitate cu rețelele internaționale. Vitalie Rapcea a comunicat că ar putea fi utilizate metode alternative pentru a îmbunătăți performanța logistică și a fluidiza traficul de pasageri și mărfuri, cum ar fi transportul naval sau feroviar în locul celui rutier, precum și exploatarea accesului la Dunăre și Marea Neagră.

Ziarul de Gardă scrie că președintele partidului „Republica Unirii”, Sergiu Mocanu, a renunțat la funcție, pentru a nu depune declarația de avere, așa cum prevăd noile modificări la Legea privind evaluarea integrității instituționale. „E o formă de protest la legea care ne obligă să depunem declarațiile, care e o aberație”, a declarat Mocanu în cadrul unei emisiuni.La scurt timp de la aprobarea proiectului de modificare a Legii privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede că președinții, vicepreședinții partidelor politice și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice sunt obligați să depună declarații anuale, partidul „Republica Unirii” a rămas fără conducere.

În ajunul Paștelui ortodox, podcastul Europei Libere a mers în vizită la Muzeul Satului din Chișinău pentru o discuție cu etnografa Varvara Buzilă despre tradițiile pascale care s-au păstrat timp de secole în Republica Moldova sau au fost reinventate după căderea comunismului. Dacă una dintre cele mai vechi și îndrăgite de oameni tradiții de Paște rămâne încondeiatul ouălor, cu șanse să intre în patrimoniul mondial al UNESCO, atunci un alt obicei proeminent, aducerea „focului haric”cu avionul de la Ierusalim, este de dată recentă. De câțiva ani, a luat și el o turnură nouă - „lumina sfântă” este adusă din Israel la Chișinău nu de o singură mitropolie ortodoxă, ci de două.

Mitropolitul Petru ne îndeamnă să avem curajul mironosițelor, mărturisindu-ne identitatea spirituală și națională, potrivit basilica.ro. „Suntem datori să stăm drepți și să mărturisim adevărata credință, adevăratele valori ortodoxe, să ne apărăm identitatea noastră spirituală românească și să ne asemănăm femeilor mironosițe”, scrie Mitropolitul Petru al Basarabiei în Pastorala de Paști 2024. „Plini de curaj, de credință, râvnă și dragoste, să propovăduim pacea, iertarea și să împărtășim bucuria Învierii prin care Hristos a «sfărâmat încuietorile cele veșnice» (Canonul Învieri Domnului, cântarea a VI-a), «a zdrobit puterea iadului … și a dat celor căzuți ridicare»” (Canonul Învieri Domnului). „Să ne asemănăm sfintelor femei mironosițe, care pline de dragoste au urmat Mântuitorului Hristos în timpul propovăduirii Sale și care nu L-au părăsit nici după pătimiri, răstignire, moartea pe Cruce și punerea în mormânt”, mai scrie Înaltpreasfinția Sa.

Citește mai mult