Externe

Suedia devine un furnizor major de resurse naturale după descoperirea celui mai mare zăcământ de minereuri rare

Suedia devine unul dintre principalii furnizori de resurse naturale ai Uniunii Europene, după ce a fost descoperit cel mai mare zăcământ de minereuri rare. Acestea sunt tot mai importante în contextul actual, în care pentru înalta tehnologie și pentru baterii este nevoie de metale prețioase, scrie Euronews.În plus, descoperirea ar avea implicații majore pentru tranziția Uniunii către o energie curată.

Euronews
Sursa: Euronews

Cuprul, considerat esențial pentru economia europeană

Aceasta este cea mai mare mină de cupru din Europa, situată în nordul Suediei. Cuprul, împreună cu alte 33 de materii prime, este considerat esențial pentru economia europeană. De aceea, în următorii 5 ani, guvernele din întregul bloc comunitar vor face presiuni pentru proiecte ca acesta, pe pământ european.

Extinderea vine cu un cost. Mulți localnici se opun noilor proiecte miniere din Suedia. Printre ei se numără și populația Sámi. Adică singurii cetățeni indigeni din UE.

*„Noi știm cât de mult afectează o mină comunitatea crescătorilor de reni. Ei au nevoie de acest fier sau de cupru sau de orice. Așa că noi trebuie să plecăm”,a spus Niila Inga, crescător de reni.

UE a adoptat recent Legea privind Materiile Prime Critice

UE a adoptat recent Legea privind Materiile Prime Critice pentru a răspunde cererii de metale. Aceasta va extinde mineritul pe teritoriul european. Actul urmărește să consolideze toate etapele lanțului valoric european al materiilor prime critice prin diversificarea importurilor UE pentru a reduce dependențele strategice, îmbunătățirea capacității UE de a monitoriza și de a atenua riscurile de întrerupere a aprovizionării cu materii prime critice. Totodată se vrea îmbunătățirea circularității și a durabilității, deși experții anticipează că se vor apărea și tensiuni.

„În funcție de țară sau regiune, când vine vorba de aprovizionarea cu materii prime, acest lucru ar putea implica riscuri pentru Europa, în viitor. Cred că este foarte posibil să vedem o opoziție locală atunci când vine vorba de deschiderea unei noi mine”, a spus Vasileios Rizos, șef al departamentului energie și resurse, CEPS.

Cererea UE de metale comune, materiale pentru baterii, pământuri rare și altele urmează să crească exponențial pe măsură ce UE renunță la combustibili fosili și trece la sisteme energetice curate, care necesită mai multe minerale.

Tranziția verde a UE va necesita dezvoltarea producției locale de baterii, panouri solare, magneți permanenți și alte tehnologii curate. Pentru a răspunde cererii aferente, va fi necesar un acces generos la o gamă largă de materii prime.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult