UE nu a luat o decizie privind participarea ambasadorilor țărilor comunitare la ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin
Uniunea Europeană nu a luat încă o decizie cu privire la participarea ambasadorilor țărilor comunitare la ceremonia de învestire a președintelui rus, Vladimir Putin, care va avea loc pe 7 mai, dar șeful serviciului diplomatic al UE, Josep Borrell, s-a pronunțat împotriva acesteia. Declarația a fost făcută luni, 6 mai, de către purtătorul de cuvânt al serviciului extern al comunității, Peter Stano, în timpul unui briefing de presă la Bruxelles.
„Pot confirma că invitația la ceremonia de învestire trimisă de Kremlin a fost primită de țările UE și de misiunea UE la Moscova. În prezent, discutăm cu statele membre despre forma răspunsului nostru. Încercăm întotdeauna să avem o abordare coordonată a UE acolo unde este posibil în politica externă. Decizia finală nu a fost luată deocamdată, dar vă pot împărtăși că Înaltul Reprezentant, Josep Borrell, s-a pronunțat împotriva participării UE la acest eveniment de la Moscova", a spus Stano.
Germania, Cehia și Țările Baltice au anunțat că vor boicota ceremonia de învestire a lui Putin. Menționăm că Cehia și cele trei Țări Baltice nu au ambasadori la Moscova, iar Germania și-a rechemat astăzi ambasadorul pentru consultări, în urma atacului cibernetic asupra cutiilor poștale ale membrilor partidului de guvernământ.
Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia, care s-au desfășurat în perioada 15-17 martie curent. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, după prelucrarea a 100% din procesele verbale, Vladimir Putin a obținut 87,28% din voturi. Alegerile au înregistrat o prezență record în istoria modernă a Rusiei - 77,44%.
Nici Republica Moldova nu a recunoscut acest scrutin. Președintele Maia Sandu a menționat în cadrul unei conferințe de presă că alegerile din Rusia nu au fost libere și corecte, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md. Mai mult, Maia Sandu a condamnat organizarea alegerilor de către Rusia în stânga Nistrului, fără acordul Chișinăului. „Nu poate fi vorba despre alegeri libere și corecte atunci când oponenții adevărați sunt înlăturați din cursă, unii sunt chiar puși la închisoare, alții sunt alungați din țară, atunci când represiunile sunt atât de mari încât oamenilor le este frică să vorbească, să spună, atunci când din presa liberă nu mai rămâne nimic. Asta nu este democrație și asta, mai ales, nu este ceea ce vrem să construim noi aici”, a declarat Maia Sandu.
Ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin va avea loc pe 7 mai, la ora 12:00, ora Moscovei. Pe 7 mai, conform Constituției, Cabinetul de Miniștri va demisiona înainte ca șeful statului să preia noul mandat.